Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Ευγενικές χειρονομίες στο Μαξίμου»

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα, οι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια επίσκεψη με συμβολικό χαρακτήρα, που όμως έστειλε πολλά και σημαντικά μηνύματα.
Εάν υπάρχει κερδισμένος από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμφωνούν οι περισσότεροι σχολιαστές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Και αυτό διότι απέσπασε δύο σημαντικές δεσμεύσεις από την Άγκελα Μέρκελ: Πρώτον, ότι η Γερμανία θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και δεύτερον, ότι η Γερμανία θα στηρίξει την χώρα στις προσπάθειές της. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πρωτοφανές ενδιαφέρον για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το ειδησεογραφικό NTV και το δημόσιο Phoenix την κάλυψαν ζωντανά σχεδόν λεπτό προς λεπτό, ενώ πλήθος ήταν οι ανταποκριτές, οι οποίοι μετέδιδαν χθες από το πρωί ό,τι συνέβαινε στην Αθήνα. Την άφιξη της Α. Μέρκελ, τις επαφές της, τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια.
Πολλές γερμανικές εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα με πρωτοσέλιδα για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, ενώ στην κεντρική φωτογραφία τους απεικονίζονται η Άγκελα Μέρκελ και ο Αντώνης Σαμαράς. Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και σημειώνει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους». Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι «κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πιστωτές είναι εκβιάσιμοι».

«Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει»Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο «Η Μέρκελ ενθαρρύνει τους Έλληνες», σημειώνοντας στον υπότιτλό της: «Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το Eurogroup αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα».
Στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της FAZ σημειώνεται: «Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα. (…) Από τη στιγμή που η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμα έτοιμη, η συνάντηση περιορίστηκε σε ευγενικές χειρονομίες, αναγνώριση και προθέσεις. (…) Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να σκεφθούν. Δείχνουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά αν απουσιάσει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές».

«Συμβολική συνάντηση»Το Spiegel Online γράφει: «Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγενικές χειρονομίες στο Μαξίμου» και σημειώνει: «Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, διαδηλωτές πέταγαν μολότωφ και κεκλεισμένων των θυρών Μέρκελ και Σαμαράς αντάλλαζαν ευγένειες. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να υπογραμμιστούν οι δεσμοί των δύο χωρών. Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική».
Το περιοδικό Focus μάλιστα, το οποίο θυμίζουμε ότι είχε γνωστό στην Ελλάδα όταν δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο την Αφροδίτη της Μήλου να χειρονομεί, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες η Άγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» όχι μόνο στα γερμανικά, αλλά και στα ελληνικά. Σε ένα απόσπασμα παρατηρεί: «Το ζητούμενο δεν είναι να δίνει ο ισχυρός στον αδύναμο εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγορεύσεις. Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης χώρας σας. Να ενισχυθεί και πάλι η Ευρώπη και να μπορεί να σταθεί η ήπειρός μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».
Η είδηση της χθεσινής ημέρας μας ήρθε από τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν στο περιθώριο του ECOFIN, όταν δήλωσε ότι η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα δοθεί στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο και ότι οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν να τη χορήγηση περισσότερου χρόνου για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.