Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πανελλαδική διαμαρτυρία ΑμεΑ έξω από κάθε ΚΕΠΑ της χώρας

Τεράστιο ήταν το κύμα διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, έξω από σχεδόν κάθε ΚΕΠΑ της χώρας:  σε Αθήνα, Ιωάννινα, Λαμία, Καλαμάτα, Κόρινθο, Τρίπολη, Αγρίνιο, Πάτρα, Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, Θήβα, Τρίκαλα, Έδεσσα, Καβάλα, Καστοριά, Κατερίνη, Κιλκίς,
Κοζάνη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Άγιο Νικόλαο, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Ερμούπολη, Καρλόβασι και Βαθύ, τα άτομα με αναπηρία, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους κινητοποιήθηκαν για να κάνουν γνωστό ότι, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πάνω από 70.000 άτομα είναι εγκλωβισμένα στις λίστες του ΚΕΠΑ! Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση.
Στην Αθήνα το ραντεβού δόθηκε στο ΙΚΑ Ομονοίας και οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο γραμματέας Χρήστος Νάστας παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος στον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κοκόρη, στον οποίο παρουσίασαν επίσης τη δεινή και τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας ΚΕΠΑ. Ζήτησαν δε την ηγεσία του υπουργεία να πάρει συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα ομαλοποίησης και εξανθρωπισμού του ΚΕΠΑ.
Ο γ.γ. από την πλευρά του ενημέρωσε τους αντιπροσώπους της ΕΣΑμεΑ για τις ενέργειες που ήδη έχει προγραμματίσει το υπουργείο και ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν σύντομα συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχουν έτοιμες διατάξεις που αφορούν στην προσωρινή σύνταξη και στη μη διακοπή της παροχής, καθώς και για άλλα θέματα, και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για το ΚΕΠΑ, καθώς και για την ανάγκη έναρξης συνεχούς διαλόγου με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ για όλα αυτά τα θέματα. Η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι «εν τη πράγμασι πλέον, δεδομένου ότι η λίστα των φυλακισμένων στο ΚΕΠΑ βαίνει αυξανόμενη».
Στη συνέχεια οι κ.κ. Βαρδακαστάνης και Νάστας συναντήθηκαν και με τον διευθυντή του υπουργού τον κ. Τουφεξή και συζήτησαν τα μέτρα του μνημονίου για τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και των γονέων τους. Ο κ. Τουφεξής επιβεβαίωσε τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας ότι θα συνεχιστεί η προστασία των συνταξιούχων αμεα, όπως και την προηγούμενη περίοδο. Μένει και αυτό να επιβεβαιωθεί.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, χαιρέτησε τη μεγάλη κινητοποίηση σε όλη την Ελλάδα και προέβη στην εξής δήλωση: «Το αναπηρικό κίνημα της χώρας στο σύνολο της επικράτειας έστειλε ένα ηχηρό, πάνδημο μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία δεν προσφέρονται σε κοινωνική ευθανασία. Θα παρακολουθήσουμε και θα παρεμβαίνουμε με όποιο τρόπο κρίνουμε επιβεβλημένο για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τη σκληρή, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο χώρος μας.
Υπό αυτό το πρίσμα και μόνο αντιμετωπίζουμε και τις δεσμεύσεις και ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του εργασίας για το ΚΕΠΑ. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.