Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Δυσβάστακτα τα κόστη παραγωγής από το νέο φορολογικό καθεστώς για τους Έλληνες αγρότες

Του Γιάννης Τσατσάκη
Βαρύς τόσο για τους εν ενεργεία όσο και τους συνταξιούχους αγρότες θα είναι ο λογαριασμός των νέων μέτρων στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αρχής γενομένης από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Η δραστική μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 6% και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι αγρότες, είναι τα δύο κρίσιμα μέτρα που θα επιβαρύνουν φορολογικά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μεταβάλλοντας δραματικά και τη ρευστότητά τους σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρηματοδοτικά περίοδο.
Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο των φορολογικών αλλαγών θα καταστεί υποχρεωτική και η τήρηση λογιστικών βιβλίων (εσόδων εξόδων) σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, ενώ, ιδιαίτερα πιθανή θεωρείται και η επί τα χείρω αλλαγή στο καθεστώς επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται σήμερα για το αγροτικό πετρέλαιο.
Ανατροπές στα ισχύοντα μέχρι σήμερα φέρνει και η φορολόγηση της αγροτικής γης, στο πλαίσιο των φορολογικών ρυθμίσεων για την ακίνητη περιουσία, αν και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν η φορολόγηση θα περιλαμβάνει εκτός από τους εταιροεπαγγελματίες και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες , καλλιεργητές -κατόχους αγροτεμαχίων.
Στο ίδιο «πακέτο» προβλέπεται επίσης αύξηση 77% των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ σε 25,87 ευρώ μηνιαίως, κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους ΟΓΑ, μείωση των επιδομάτων των μη ανταποδοτικών συντάξεων για τους αγρότες κατά 30 ευρώ το μήνα καθώς επίσης και κατάργηση (με νόμο) δύο προγραμμάτων που προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών το 2013.
Μάλιστα, για το πρώτο μέτρο, αυτό της αύξησης των εισφορών η κυβέρνηση ήδη προχώρησε στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και προβλέπει ότιαπό την 1η-1-2013 η εισφορά αυξάνεται σε 25,87 ευρώ τον μήνα από 14,56 ευρώ σήμερα, δηλαδή αύξηση 77%.
Όπως αναφέρεται, μέχρι πρότινος η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανερχόταν σε 14,65 ευρώ το μήνα ήτοι σε 175,80 ευρώ το χρόνο, «εισφορά πολύ μικρή σε σχέση αφενός με τις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας αφετέρου με την εισφορά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών οργανισμών».
Το μέτρο θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 86 εκατ. ευρώ με ταμειακή απόδοση για τον ΕΟΠΥΥ ύψους 56 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.