Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

«Ο Σόιμπλε δίνει εγγυήσεις στην Ελλάδα»

Οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο να βγει από την ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης τύπου της Γερμανίας.
«Ο Σόιμπλε δίνει εγγυήσεις στην Ελλάδα», επιγράφει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ηSüddeutsche Zeitung και στο σχόλιό της σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Προς το παρόν δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με αυτή την κίνηση Μέρκελ και Σόιμπλε επιλέγουν στην ευρωπαϊκή τους πολιτική τον δρόμο με τους λιγότερους κινδύνους. Θεωρούν πως οι συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είναι πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστούν από ότι τα επιπλέον έξοδα για την παραμονή της στην ευρωζώνη. Στην εσωτερική πολιτική, αυτό ωστόσο λειτουργεί αντίστροφα: με μια απόφαση υπέρ της Ελλάδας, η καγκελάριος θέτει σε κίνδυνο τις ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επιπλέον δεν μπορεί να υπολογίζει στην αντιπολίτευση μια και μετά το χρίσμα για την καγκελαρία από το SPD, άνοιξε ο προεκλογικός αγώνας».
Οι δηλώσεις Σόιμπλε μαζί με εκτενές ρεπορτάζ είναι πρωτοσέλιδο και στην Frankfurter Allgemeiner Zeitung, η οποία σημειώνει στον τίτλο της «Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».
Η εφημερίδα DIE ZEIT σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση σήμερα: «Ο Σόιμπλε δηλώνει αλλαγή πλεύσης. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει στη Σιγκαπούρη αυτό που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό: η Γερμανία θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ – ακόμα και αν απαιτείται μεγαλύτερη βοήθεια». Και η εφημερίδα εξηγεί:«Για την αλλαγή πλεύσης υπάρχουν δυο λόγοι. Πρώτον η νέα ελληνική κυβέρνηση έπεισε τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Αθήνα το εννοεί σοβαρά, και ότι θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν. Και δεύτερον, πιστεύουν στο Βερολίνο πως μια έξοδος της Ελλάδας τώρα θα ήταν επικίνδυνη».

Καλή ιδέα αλλά λάθος;Για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Μπορεί να ασκεί κανείς κριτική για την περεταίρω βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως προς το παρόν αυτή είναι η μοναδική λύση. Αυτό φάνηκε τώρα και στο Τόκιο (σημ. στη σύνοδο του ΔΝΤ). Εκεί φάνηκε ξεκάθαρα πως η Ευρώπη έγινε το προβληματικό παιδί. Τις προηγούμενες δεκαετίες στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι οικονομικές κρίσεις στην Νότια Αμερική και στην Ασία. Εδώ και δυόμιση χρόνια στο επίκεντρο βρίσκεται η Ευρώπη».
Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse αναφέρει πως η πρόταση για επαναγορά ομολόγων από την ίδια την Ελλάδα, με κεφάλαια που δανείζεται - πρόταση που διατυπώθηκε από το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν – μπορεί να είναι μια καλή ιδέα αλλά είναι λάθος. Μπορεί κάτι τέτοιο να μπορεί να λειτουργήσει με τις τράπεζες όχι όμως με την Ελλάδα, πιστεύει η εφημερίδα και εξηγεί: «Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι καλή λύση. Διαφορετικά από ό,τι συμβαίνει με τις τράπεζες, η χώρα δεν διαθέτει η ίδια τα χρήματα για την επαναγορά ομολόγων. Επειδή οι Έλληνες δεν είναι πλέον αξιόπιστοι, δεν μπορούν να βρουν μόνοι τους τα χρήματα στις αγορές, αλλά θα πρέπει να τα δανειστούν από τον ESM. Με τον τρόπο αυτό τα χρέη θα μειώνονταν αλλά τα ποσά που θα έπρεπε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι των άλλων ευρωπαϊκών κρατών θα αυξάνονταν».

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης : Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.