Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Τα Ελληνικά Καταστήματα, πόσο Ελληνικά είναι;

Της Μέμας Τεμεκενίδου
Καιρό τώρα, παρακολουθώ, χαλαρά είναι αλήθεια, τις διαφημίσεις σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και δρόμους, και προσπαθώ να καταλάβω σε τι έχουν αλλάξει μετά την κρίση, κι αυτές, εκτός από (μας) τους πολίτες που τους έχει κοπεί το χαμόγελο, η ελπίδα, ο τσαμπουκάς, ο μισθός, η δουλειά και εν τέλει η αξιοπρέπεια μεταξύ άλλων……. 
Και το βρήκα: είναι λιγότερο φανταχτερές, αφορούν περισσότερο τις καθημερινές μας ανάγκες, δεν γυρίζονται σ εξωτικά μέρη, οι καινούριες τουλάχιστον και προσέξτε! Έχουν μια χροιά εθνικισμού να το πω, εθνικοφροσύνης να το πω, αθέμιτου ανταγωνισμού; Κάτι τέλος πάντων, που εξ αρχής μπορεί και να φαίνεται καλούλι, αν όμως το ψάξεις έστω και λιγουλάκι………. Κάπου βρομάει!
Ας αρχίσουμε από το μικρόκοσμο μας!
Πάμε στο μανάβη να ψωνίσουμε ας πούμε φρούτα. Να πιάσω τα κάστανα που μου αρέσουν, και τι να δω;; Κάστανα Ισραήλ, Αιγύπτου, Τουρκίας, οτιδήποτε άλλο…. εκτός από κάστανα Γρίβας,….. Πάϊκου τέλος πάντων , για να μη παρεξηγηθώ. Να πω για τα λεμόνια, τα μπρόκολα, πατάτες, πιπέρια τι;; Αμα βρεις ελληνικό σταυροκοπιέσαι! Και δε λέω γι αυτά που δεν παράγουμε. Μιλάω για τα άλλα που πετάμε στις χωματερές.

Ας πάμε τώρα στο σούπερ μάρκετ (απ τα ελληνικά, όπως διαφημίζονται ). Ψάχνεις να βρεις όσπριο ελληνικό, και δε λέω για τη φάβα που θα είναι 100% Τουρκίας , Μεξικού….. κι ότι άλλο, αλλά για τα φασόλια (την ελληνική υποτίθεται τροφή), τη φακή, το ρεβίθι το ρύζι , που όσο να ΄ναι παράγονται στην περιφέρεια και έχουν εξαιρετική ποιότητα, αλλά είναι ανύπαρκτά στα ράφια τους, έστω και σαν εναλλακτική επιλογή, για να μην ακούσω τη βλακώδη δικαιολογία, ότι είναι ακριβότερα και δεν τα αγοράζει ο κόσμος. Να πιάσουμε τα κασέρια, το βρίσκω πολυτέλεια. Να δούμε τα αναψυκτικά ή τα ποτά; Τα τετράδια, τα μολύβια, τα παιχνίδια, τα ρούχα που κακώς τα έχουν έτσι κι αλλιώς στα ράφια τους ?? Κινέζικα του αισχίστου είδους.

Να ρωτήσουμε πως πληρώνεται το προσωπικό ή πόσες ώρες δουλεύει;; Όχι φυσικά! Να ρωτήσουμε λέω τώρα……. από πού προμηθεύονται ρεύμα τα Ελληνικά σούπερ μάρκετ;  όόόχι από τη «δική μας πηγή ανάπτυξης» όπως θα περίμενα να κάνουν οι ελληναράδες επιχειρηματίες κι αυτό συμπεριλαμβάνει και τους καταστηματάρχες της πόλης, αλλά απ την Αυστριακή, τη Γερμανική, την τάδε και τη δείνα εταιρία- βαλίτσα!!! Ναι , οι επιχειρήσεις που μας παρακινούν να ψωνίζουμε «ελληνικά», ελάχιστη σχέση, ενδεχομένως έχουν με την ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας μας!

Θέλουν απλώς να δίνουμε ΕΜΕΙΣ τα χρήματα μας σ αυτούς, για να ενισχύουν ΑΥΤΟΙ τις ξένες οικονομίες, με ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ και να βγάζουν τα μεσιτικά . Γιατί μας θεωρούν ηλίθιους και πολύ συχνά…. μας δουλεύουν κι όλας, βάζοντας φαρδιά πλατιά την Ελληνική σημαία στα μαγαζάκια ή μαγαζάρες τους, για να χτυπήσουν το συναίσθημα μας. Σαν να μη μπορούμε εμείς να πάμε να ψωνίσουμε απ την ξένη επιχείρηση, σε φθηνότερη τιμή, ή κατ ευθείαν απ τη διπλανή χώρα και τους χρειαζόμαστε για νταβαντζίδες μας.

Όχι ότι συχνά κι ο κόσμος δε φέρεται ωσάν να είναι !! Μας αφορά να πάρουμε φθηνότερα προϊόντα αλλά όχι να ενισχύσουμε την εθνική μας οικονομία, αλλά μας κακοφαίνεται αν μας απολύσει ο εργοδότης μας που δεν έχει πια αγορά να πουλήσει το προϊόν που παράγουμε, γιατί εμείς αγοράζουμε απ τα Σκόπια ή την Κίνα, την Αίγυπτο, το Μεξικό κτλ κτλ

Σας θυμίζει κάτι;;  Ναι!! Καλά καταλάβατε! Την Κυβέρνηση μας!! Να πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ φόρους, για να ενισχύουν ΑΥΤΟΙ, τη SIMENS, να δανειζόμαστε εμείς με τα μνημόνια που αυτοί υπογράφουν, για να πηγαίνουν τα χρήματα….. από τη Γερμανία (πού δανείζεται με 0,5 % απ την ΕΚΤ), μέσω της Ελλάδας (που δανείζεται με 5% απ τους Γερμανούς), στη Γερμανία που απαιτεί να κρατάμε τις δεσμεύσεις μας, όταν η ίδια που μας κουνάει αυστηρά το χέρι, είναι μπαταχτσού του κερατά!!! Ο κερατάς εν τω προκειμένω, είναι ο Ελληνικός Λαός, που δέχεται να είναι….ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΑΣ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΣ!!

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.