Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Επιμήκυνση για την Ελλάδα εισηγείται η Τρόικα

Θετικά μηνύματα για την Ελλάδας σε μια πολύ κρίσιμη φάση εκπέμπει το Βερολίνο αλλά και η Τρόικα. Η τριμερής εισηγείται παραχώρηση περισσότερου χρόνου, ενώ ο Β. Σόμπλε δεν πιστεύει σε χρεοκοπία της Αθήνας
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο, η Τρόικα έχει εισηγηθεί στην ευρωζώνη να παραχωρήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια ακόμη για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής. Κατά αυτόν τον τρόπο οι εκπρόσωποι θα έχουν “περισσότερα περιθώρια” για την έκθεση τους, γράφει το περιοδικό. Με άλλα λόγια, χωρίς επιμήκυνση, το πόρισμα της έκθεσης θα είναι μάλλον αρνητικό. Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης πως εντός της τρόικας υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Να δοθούν ευκαιρίες στην ΑθήναΜε δύο παρεμβάσεις της χθες το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος παρείχε στήριξη στην Ελλάδα. Η πρώτη παρέμβαση έγινε στο εβδομαδιαίο της video-podcast όπου εκφράζει την άποψη της για θέματα της τρέχουσας πολιτικής. Αναφερόμενη στην Ελλάδα η κ. Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι στη χώρα “βήμα-βήμα σημειώνεται ορατή πρόοδος, που συχνά προχωρά βραδύτερα από ότι θα ήλπιζε η Γερμανία.” Ωστόσο, συμπεραίνει η καγκελάριος, “θα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ευκαιρίες”.
Μιλώντας την ίδια περίπου ώρα που αναρτήθηκε το video-podcast σε κομματική εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η Άγγελα Μέρκελ ζήτησε να επιδεικνύεται εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αναφερόμενη στο ευρώ η κ. Μέρκελ, τόνισε, ότι δεν αποτελεί απλώς ένα κοινό νόμισμα, αλλά είναι και μια “ομολογία προδήλωσης σε κοινές δημοκρατικές αξίες και ότι δεν επιτρέπουμε να μας διαιρέσουν”.

Δεν πιστεύει σε χρεοκοπία ο ΣόιμπλεΣτο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Σιγκαπούρη. Ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε τόσο μια χρεοκοπία της Ελλάδας όσο και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Σαμαρα “ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο.”
Την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε δεν φαίνεται πάντως να συμμερίζεται ο σουηδός ομόλογός του Άντερς Μποργκ. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις δεν αποκλείεται η Ελλάδα να εγκαταλείψει μεσοπρόθεσμα την ευρωζώνη, ακόμη και εντός έξι μηνών. «Εφόσον δεν παίρνουν τα απαιτούμενα μέτρα και η ανταγωνιστικότητά τους είναι τόσο χαμηλή, είναι δύσκολο να κατανοήσω πώς θα θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Πώς θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους χωρίς μια γενναία υποτίμηση;» διερωτήθηκε ο σουηδός υπουργός, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.