Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση Γεωργαντά με θέμα: "Παρακράτηση Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Επιδοτήσεων από Τραπεζικά Ιδρύματα"

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Κιλκίς Γ. Γεωργαντά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: "Τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων από την πρακτική της Αγροτικής Τράπεζας να προβαίνει σε αδικαιολόγητη παρακράτηση των επιδοτήσεων τους (και επιστροφών από ΦΠΑ και πετρέλαιο) μεταφέρει ο βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ. σε ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, δια της Βουλής, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Γεωργαντάς έγινε δέκτης των διαμαρτυριών των αγροτών του νομού και ύστερα από άμεση έρευνα που διεξήγαγε φέρνει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας την παρέμβαση των υπουργών για τον τερματισμό της επώδυνης για το ισχνό εισόδημα των αγροτών μας πρακτικής των τραπεζών «…Το φαινόμενο έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας οι επιστροφές από ΦΠΑ και πετρέλαιο που δικαιούνται οι αγρότες μας, παρακρατούνται έναντι των χρεών τους προς το ίδρυμα…» αναφέρει και υπενθυμίζει: «Προσεχώς στους λογαριασμούς των γεωργών και κτηνοτρόφων θα πιστωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Υπάρχει πλέον διάχυτη η ανησυχία, ότι οι τράπεζες - παρά το γεγονός ότι το άρθρο 37 του νόμου 2538/97 εξαιρεί την οποιαδήποτε παρακράτηση όταν αυτή προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις – θα ακολουθήσουν την εν λόγω πρακτική, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς άδειους, οδηγώντας έτσι τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αδυναμία να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ή να αγοράσουν τροφή για τα ζώα, φτάνοντας τον πρωτογενή τομέα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής».
Ο βουλευτής του νομού επικαλείται επίσης ότι «…πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριο του 2011), ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωνε, ότι «μόνο μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό μπορεί να προβεί σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους ή ταμειακής διευκόλυνσης που έχουν ήδη λάβει»
Ο κ. Γεωργαντάς ζητεί να πληροφορηθεί από τους υπουργούς ποια μέτρα προφύλαξης των αγροτών και κτηνοτρόφων θα ενεργοποιήσουν και ποιες κυρώσεις σκοπεύουν να επιβάλλουν στα τραπεζικά ιδρύματα που ακολουθούν παράνομες πρακτικές μονομερούς παρακράτησης επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου σε αγρότες και κτηνοτρόφους. 
Την ερώτησή του συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Επιδοτήσεων από Τραπεζικά Ιδρύματα
Κύριε Υπουργέ,
Δυστυχώς και αυτή τη χρονιά, όπως και τις προηγούμενες, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωποι με παρακρατήσεις των επιδοτήσεων τους από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Όπως πληροφορούμαι, το φαινόμενο έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας οι επιστροφές από ΦΠΑ και πετρέλαιο που δικαιούνται οι αγρότες μας, παρακρατούνται έναντι των χρεών τους προς το ίδρυμα.
Προσεχώς στους λογαριασμούς των γεωργών και κτηνοτρόφων θα πιστωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Υπάρχει πλέον διάχυτη η ανησυχία, ότι οι τράπεζες - παρά το γεγονός ότι το άρθρο 37 του νόμου 2538/97 εξαιρεί την οποιαδήποτε παρακράτηση όταν αυτή προέρχεται από κοινοτικές επιδοτήσεις – θα ακολουθήσουν την εν λόγω πρακτική, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς άδειους, οδηγώντας έτσι τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αδυναμία να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ή να αγοράσουν τροφή για τα ζώα, φτάνοντας τον πρωτογενή τομέα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
Οφείλω επίσης να θυμίσω, ότι πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριο του 2011), ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωνε, ότι «μόνο μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς το πιστωτικό ίδρυμα, αυτό μπορεί να προβεί σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους ή ταμειακής διευκόλυνσης που έχουν ήδη λάβει». Καθώς η παραπάνω κατάσταση έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των αγροτών μας, ενώ δημιουργούνται και τεράστια ερωτηματικά για την πρακτική που ακολουθείται από τις Τράπεζες, Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι οι κκ. Υπουργοί:
1. Γνωρίζετε το παραπάνω πρόβλημα και τι έχετε πράξει μέχρι στιγμής για την επίλυση του;
2. Τι μέτρα προφύλαξης των αγροτών και κτηνοτρόφων σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε, ώστε να μην οδηγηθούν στην οικονομική τους εξόντωση;
3. Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε τους πρωτογενείς κλάδους παραγωγής της χώρας μας, που αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας;
4. Ποιες κυρώσεις σκοπεύετε να επιβάλετε στα τραπεζικά ιδρύματα που ακολουθούν παράνομες πρακτικές μονομερούς παρακράτησης επιδοτήσεων και επιστροφών φόρου από τους αγρότες και κτηνοτρόφους."

2 σχόλια:

  1. ειμαι αγροτης κτηνοτροφος.σε υποθεση που ειχα δωσει στο γιωργαντα πριν 3 χρονια επαιρνε αναβολες κ καθε φορα μου ζητουσε να πληρωνω το παραβολο-κατι εντελως παρανομο. το παραβολο μια φορα πληρωνεται.τοτε δε με σκεφτηκε ο γιωργαντας?τωρα που εχει τον παχουλο μισθο με σκεφτηκε?αν ηξεραν το ποιον του εκει στη βουλη θα τον ειχαν πεταξει εξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙ. ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ? ΑΛΛΑ ΝΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΝΟ ΒΑΡΑΣ, ΜΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΦΕΚΙ. ΕΙΣΑΙ ΜΑΝΟΥΛΑ ΣΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ, ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΠΕΛΕΞΕ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟ.ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ.ΚΡΙΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.