Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σύσκεψη του ΕΦΕΤ για τα ληγμένα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σύσκεψη που διενεργήθηκε στον ΕΦΕΤ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου των Τροφίμων και τις καταναλωτικές οργανώσεις, με αφορμή την έκδοση νέας αγορανομικής διάταξης που προωθήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε σχέση με τη διαχείριση των «Τροφίμων Περασμένης Διατηρησιμότητας». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων, των μεγάλων Super Market της χώρας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Σε γενικές γραμμές υπήρξε συμφωνία στην αναγκαιότητα μη εφαρμογής της διάταξης που επιτρέπει τη διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας, προκειμένου να καθοριστούν συγκεκριμένες διαδικασίες διαχείρισής τους. Συγκεκριμένα, προκρίθηκε η πρόταση της διάθεσης των συγκεκριμένων τροφίμων πριν την ημερομηνία διατηρησιμότητας σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή συγκεκριμένου εύρους, πρακτική που ήδη ακολουθούν αρκετές επιχειρήσεις λιανεμπορίου (Super Market).
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γιάννης Μίχας, στην τοποθέτησή του επισήμανε : «Η νέα αγορανομική διάταξη αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος της το αποτέλεσμα μιας πολύ καλής προσπάθειας που έχει γίνει από τους εμπλεκόμενους φορείς και βοηθάει την επιχειρηματικότητα, τους καταναλωτές και την αγορά. Ωστόσο, τίθεται ένα θέμα σε σχέση με τη διαχείριση των μη ευαλλοίωτων τροφίμων περασμένης ημερομηνίας διατηρησιμότητας. Πρότασή μου είναι η θέσπιση αγορανομικής διάταξης για υποχρεωτικά μειωμένη τιμή στα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα, όχι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας ανάλωσης, αλλά πριν αυτή λήξει, σημείο στο οποίο συμφώνησε το σύνολο των εκπροσώπων των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ και των καταναλωτικών οργανώσεων, ενώ δεν διαφώνησε ο εκπρόσωπος των βιομηχανιών τροφίμων, ο οποίος ζήτησε και αυτός να υπάρξει συγκεκριμένη διαδικασία διαχείρισης».
Ο κ. Μίχας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ηθική διάσταση που εμπεριέχει το ζήτημα για τους καταναλωτές.
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης θα μεταφερθούν στους αρμόδιους Υπουργούς και στις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι έτσι, υπήρξαν προβλήματα στη συνάντηση. Ήδη περιγράφετε ότι οι επαγγλματίες διαφωνούν (φοβήθηκαν την ευθύνη από τα ληγμένα).
    Οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν ήδη αντιδράσει.
    Το υπουργείο φαίνεται ότι υποχωρεί στο θέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.