Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Εκδήλωση του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Κατοίκων Θεσσαλονίκης

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα και ενώπιον κοινού που γέμισε την αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Κατοίκων Θεσσαλονίκης, που αφορούσε στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας (23-10-1912) από τον Οθωμανικό ζυγό. 
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα περιελάμβανε: α) την απότιση τιμής στον αείμνηστο καθηγητή του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνο Βαβούσκο, ακαδημαϊκό και για 30 χρόνια πρόεδρο της ΕΜΣ, με εκφώνηση του βιογραφικού του και την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Πέτρο Άλλιο και β) την ομιλία από τον κ. Χρήστο Ίντο τέως σχολικό σύμβουλο και ερευνητή τοπικής ιστορίας, με θέμα «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13: Απελευθέρωση της Γουμένισσας και της περιοχής της (23 Οκτωβρίου 1912)». Στην είσοδο της αίθουσας τοποθετήθηκαν δύο πίνακες στους οποίους αναρτήθηκαν φωτογραφίες τοπίων, πλατείας και προσώπων από την εποχή των αρχών του περασμένου αιώνα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθαν. Λαπόρδας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντ. Σαμαρά και τους Αντιδημάρχους κ.κ. Θεοδ. Θεοδωρίδη, Δημ. Κουλίνα, Χρ. Καραθόδωρο, Κων. Σιωνίδη, ο πρώην υπουργός και νυν δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Στ. Παπαθεμελής, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Νικ.-Βυρ. Καμπάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας «ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ» κ. Χρ. Τάσσιος, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής του ΕΕΣ Γουμένισσας κ. Χρ. Λασπιάς, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης κα Βασ. Νάκου, ο στρατηγός ε.α. Δημ. Οικονόμου, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Καπνόπουλος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Κατοίκων Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Άλλιος αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του τιμώμενου, με έμφαση στον «άνθρωπο Κων/νο Βαβούσκο», ο οποίος μεταξύ των άλλων πολύ αξιόλογων τίτλων που κατέκτησε στη ζωή του, ήταν και αυτός, ο ελάχιστος γι’ αυτόν αλλά πολύ τιμητικός για τους Γουμενισσιώτες, του επιτίμου δημότη Γουμένισσας, και για εμάς, το Δ.Σ. του Συλλόγου και τα μέλη αυτού, του ιδιαίτερα αγαπητού φίλου. Η παρουσία του θα είναι πάντα ζωντανή στην αίθουσα του Συλλόγου και στις καρδιές μας. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος επέδωσε την τιμητική πλακέτα, ως ένα ελάχιστο δείγμα τιμής και αγάπης, στην σύζυγο του αειμνήστου κα Χριστίνα Βαβούσκου.
Η εκδήλωση συνεχίσθηκε και έκλεισε με την ομιλία του κ. Χρ. Ίντου, η οποία συνοδεύθηκε από προβολή φωτογραφιών, χαρτών, σχεδιαγραμμάτων και επίσημων εγγράφων της εποχής εκείνης. Εκτός των γνωστών σ’ όλους στοιχείων που αφορούσαν στις μάχες για την απελευθέρωση των Γιαννιτσών, της περιοχής της Γουμένισσας και τελικώς της Θεσσαλονίκης, ο ομιλητής παρουσίασε νέα τεκμηριωμένα στοιχεία, σχετικά με την σπουδαιότητα της προτεραιότητας για την απελευθέρωση και εγκατάσταση στην περιοχή (Γουμένισσα, Αξιούπολη, Σκρα, Γοργόπη κλπ) μονάδων του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα της 10ης Μεραρχίας, για τις εξελίξεις που ακολούθησαν κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και ειδικότερα για την εξαιρετικής σπουδαιότητας Μάχη του Κιλκίς, εναντίον των Βουλγάρων. Η ευφράδεια του ομιλητή και η ευκολία μετάδοσης των γνώσεών του που διαθέτει, καθήλωσαν τους ακροατές, οι οποίοι παρακολουθούσαν με ιερή προσήλωση και ακούραστα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε μια αποστροφή του ομιλητή, πέραν των ιστορικών γεγονότων, την οποία επανέλαβε «πρέπει να προσέξουμε τη Γουμένισσα, γιατί η Γουμένισσα έχει ταυτότητα». Πραγματικά, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ώστε η Γουμένισσα να μην χάσει την ταυτότητά της, όπως επιχειρείται τα τελευταία χρόνια με την απογύμνωση και απομόνωσή της.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί την οικογένεια του αειμνήστου Κων. Βαβούσκου, τον ομιλητή κ. Χρ. Ίντο, τους επισήμους προσκεκλημένους μας, τα μέλη και τους φίλους που παρέστησαν στην εκδήλωσή μας. Εύχεται Χρόνια Πολλά και ελεύθερα σ’ όλους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.