Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά...

Ο Β. Σόιμπλε διεμήνυσε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Ευρώπη ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, με προϋπόθεση να τηρούνται οι συμφωνίες. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα.
Στο Βερολίνο, η παγκόσμια πολιτική και οικονομική αφρόκρεμα συναντάται στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει το think tank του Νίκολα Μπέργκγκρουν. Στο επίκεντρο η Ευρώπη μετά την κρίση και το παρών δίνουν μεταξύ άλλων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιόσκα Φίσερ, ο Πέερ Στάινμπρουκ ο Γκι Φερχοφσταντ ο Τζορτζ Σόρος ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ο Μάρτιν Σουλτς ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα μηνύματα πολλά. Το κυριότερο εξέπεμψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας και αφορά στην Ελλάδα: «Έχουμε τον κοινό στόχο να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», διαμηνύουν οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Μοσκοβισί.
«Όταν καταλήγουμε σε συμφωνίες θα πρέπει να ελέγχουμε κατά πόσο εφαρμόζονται, και σε περίπτωση που δεν υλοποιούνται θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις», υποστήριξε στη συνέχεια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πρόταση του να αναλάβει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, τον έλεγχο της υλοποίησης του μνημονίου με την Ελλάδα καθώς επίσης να έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα. Με αυτήν την πρόταση του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων συμφώνησε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα αν την ελεγκτική αυτή αρμοδιότητα θα έχει ο επίτροπος, όπως προτείνει ο κ. Σόιμπλε, ή ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως το έχει προτείνει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η κρίση ως κινητήρια δύναμηΤην ελπίδα ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει ακόμη για καιρό, εξέφρασε ο πρώην γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, επειδή, όπως αιτιολόγησε, η κρίση αποδείχτηκε ως κινητήρια δύναμη για αλλαγές που στοχεύουν σε περισσότερο ενοποίηση της ΕΕ. Για αυτήν την ενοποίηση, που κατά τον κ. Φίσερ είναι αναγκαία, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά στους πολίτες τους.
Αναφορικά με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Γιόσκα Φίσερ της καταλόγισε ότι αντιμετωπίζει την ελληνική κρίση υπό το πρίσμα της εσωτερικής γερμανικής πολιτικής. Δεν εξηγεί, είπε ο κ. Φίσερ, ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί τη συνέχεια της τραπεζικής κρίσης του 2007-2008 και ότι αν εφαρμοστεί το μνημόνιο για την Ελλάδα ένα προς ένα δεν πρόκειται να πετύχει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Γ. Παπανδρέου: «Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα»«Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα της ΕΕ και το οποίο θα λυθεί με την έξοδο της από την ευρωζώνη», υποστήριξε στην παρέμβαση του ο Γιώργός Παπανδρέου, για να τονίσει στη συνέχεια ότι η ελληνική κρίση ήταν αυτή που ανέδειξε την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αλλά και ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.
Αν υπήρχαν οι μηχανισμοί που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί στην ΕΕ, είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν θα έφτανε η Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.