Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Aλλαγή πλεύσης για την Ελλάδα

Την στήριξή της στην πολιτική της Ά. Μέρκελ απέναντι στο ελληνικό ζήτημα παρέχει τώρα ανοιχτά και η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Δεν αποκλείει επιμήκυνση του χρέους και ο Φ. Ζεεχόφερ.
Την αλλαγή πλεύσης αναφoρικά με την αντιμετώπιση της Ελλάδας θα επισημοποιήσει και η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Το συνέδριο του συντηρητικού κόμματος που ξεκινά σήμερα με ομιλία της προέδρου του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, έχει ως κέντρο βάρους την ευρωζώνη και την διάσωση του ευρώ.
Σε δηλώσεις τους ηγετικά στελέχη του CSU δηλώνουν παροχή στήριξης προς την καγκελάριο, ιδιαίτερα ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα όσα έχουν ειπωθεί ως τώρα από την ηγεσία του CSU, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, δεν αποκλείει πλέον ακόμη και την δυνατότητα να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του μνημονίου.
Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξη του προς τη βαυαρική ραδιοφωνία, προϋπόθεση για μια επιμήκυνση θα πρέπει να είναι ότι δεν θα προκαλούσε επιπλέον κόστος στους διεθνείς πιστωτές και ότι θα συνεχισθεί η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

Υπερψήφιση της επιμήκυνσης υπό όρους για τους σοσιαλδημοκράτεςΣτο θέμα της επιμήκυνσης αναφέρεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Handelsblattκαθώς και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών σοσιαδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ενώ δηλώνει ότι το κόμμα του δεν τίθεται εκ των προτέρων κατά μιας επιμήκυνσης, επιμένει ωστόσο ότι το όλο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασισθεί στο κοινοβούλιο. Η ψήφος του κόμματος του θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα ισχύσουν για την επιμήκυνση.
Επιπλέον, ο κ. Σταϊνμάιερ προειδοποιεί ότι η καγκελάριος θα πρέπει να συγκεντρώσει στην προκειμένη περίπτωση δική της πλειοψηφία και δεν απέκλεισε η αντιπολίτευση να ζητήσει να συνδεθεί αυτό το θέμα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Αυτή η σύνδεση των δύο θεμάτων θα πρέπει να τη δει κανείς στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα που κατά γενική ομολογία έχει ήδη ξεκινήσει στην Γερμανία. Θα επέφερε πλήγμα στην δημόσια εικόνα της καγκελαρίου αν δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, όπως αυτό αυτό έχει άλλωστε επανειλημμένα συμβεί στο παρελθόν σε ψηφοφορίες που αφορούσαν παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.