Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Απολογισμός 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Κιλκίς (28 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2012)

Με πολύ θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το μέλλον της διοργάνωσης ολοκληρώθηκε το φετινό 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς. 
Συνολικά 8.000 άτομα παρακολούθησαν τις φετινές εκδηλώσεις σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν η 4η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών, ανοιχτές παραστάσεις στον δρόμο, παραστάσεις στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, σεμινάρια, master class και εργαστήρια σε σχολεία. Στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς συμμετείχαν 39 θίασοι που έδωσαν 85 παραστάσεις, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 15 εργαστήρια σε δημοτικά και γυμνάσια του Κιλκίς, 4 πολύωρα σεμινάρια, 6 masterclass, ένα εβδομαδιαίο εργαστήριο και μία ημερίδα στο πλαίσιο της 5ης Συνάντησης για το Κοινωνικό Θέατρο, η έκθεση «Η τέχνη του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα στην Ελλάδα». Επίσης, προσκλήθηκαν 150 άτομα - κουκλοπαίκτες, διευθυντές διεθνών φεστιβάλ και περίφημων σχολών Κουκλοθέατρου, διακεκριμένοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες- από 17 χώρες (Βουλγαρία, Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Κορέα, Ινδονησία, Ιταλία, Τσεχία, Κύπρος, Ισραήλ, Αργεντινή, Περού, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα)

Συμπεράσματα και μελλοντικά βήματα «Το φεστιβάλ πέτυχε τους στόχους που είχαμε θέσει για τη φετινή χρονιά. Ανταποκρίθηκε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ και αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρεχόμενη οικονομική στήριξη» ανέφερε με την ευκαιρία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χουάνχο Κορράλες. «Φέτος, το Φεστιβάλ έκανε ένα άνοιγμα προς όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης του Κιλκίς, ώστε να αναλάβουν στο μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση του θεσμού και συμμετέχοντας στο πλούσιο πρόγραμμα του. Παράλληλα, ξεκινήσαμε μία πολύ σημαντική συζήτηση για τη διαμόρφωση της κατάλληλης στρατηγικής, ώστε η οργάνωση του φεστιβάλ από τοπική να γίνει περιφερειακή και να διαφυλάξουμε τη συνέχιση του θεσμού μετά το 2015, έτος λήξης της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Επίσης, το Φεστιβάλ αποφάσισε να επενδύσει στη συστηματική προώθηση των Ελλήνων κουκλοπαικτών στο εξωτερικό, και ταυτόχρονα να κάνει ένα άνοιγμα εντός της χώρας» υπογραμμίζει ο κ. Κοράλλες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς επιβεβαίωσε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την κοινωνική και πολιτιστική  ζωή της πόλης, αλλά και σημείο αναφοράς για την πολιτιστική αναγνώριση και ταυτότητα του τόπου. Το 2013, το Φεστιβάλ θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης του Κιλκίς με ένα πρόγραμμα δράσεων επικεντρωμένο στα Βαλκάνια και στην πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών χωρών μέσω της τέχνης του κουκλοθεάτρου, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του Κιλκίς.
Επιπλέον, θα τεθούν οι βάσεις για συνεχή και στενή συνεργασία με μεγάλες Σχολές Κουκλοθεάτρου στην Ευρώπη, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ταλαντούχους Έλληνες κουκλοπαίκτες να συνεχίσουν εκεί την εκπαίδευσή τους.

Νέοι Έλληνες κουκλοπαίκτες σε διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης Κατά τη διάρκεια της 4ης Συνάντησης Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών, η κριτική επιτροπή επέλεξε τρεις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν σε, αδελφοποιημένα με τη διοργάνωση του Κιλκίς, φεστιβάλ του εξωτερικού. Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν:
Για την καινοτομία στο θέατρο με αντικείμενα, η παράσταση «ΑΛΦΑ» της Αφροδίτης Γεωργίου (Χαλάνδρι Αττικής).
Για τη δραματουργία και τη θεατρική παρουσία, η Νάγια Κουτσομπίνα από το «Εργαστήριο AYUSAYA» (Αθήνα) με το έργο «COCO»
Για τη θεματολογία και τον τρόπο παρουσίασης του ελληνικού τρόπου ζωής, ο Σωκράτης Παππάς από το «Εργαστήριο AYUSAYA» (Αθήνα) με το έργο «Το βαλς των ονείρων».
Η Αφροδίτη Γεωργίου και ο Σωκράτης Παππάς θα συμμετάσχουν στο International Puppet Festival of Bilbao (Ισπανία) που πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012, ενώ η Νάγια Κουτσομπίνα θα συμμετάσχει, το 2013, στο International Puppet Festival of Sofia (Βουλγαρίας).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.