Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 10 Οκτωβρίου 2012, ας μιλήσουμε πιο ανοιχτά για την κατάθλιψη

Μήνυμα Μπαν Κι -Μουν
Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ

“Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών, εισοδημάτων και εθνικοτήτων πάσχουν από κατάθλιψη. Εκατομμύρια οικογένειες, φίλοι και συνάδελφοι είναι εκτεθειμένοι στις έμμεσες συνέπειες αυτής της υποτιμημένης παγκόσμιας κρίσης υγείας.


Η κατάθλιψη μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής και συχνά προκαλεί αναστάτωση στην οικογένεια, τη διακοπή του σχολείου ή την απώλεια της δουλειάς. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Η πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε κατάθλιψη που δεν έχει διαγνωστεί ή δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Οι άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη για διάφορους λόγους. Συχνά, συνδυάζονται διαφορετικές αιτίες - γενετικές, βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές. Το άγχος, η θλίψη, η σύγκρουση, η κακοποίηση και η ανεργία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η κατάθλιψη - συμπεριλαμβανομένης της επιλόχειας - κατάθλιψης. εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στις άνδρες
Μια μεγάλη ποικιλία από αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων των ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και των φαρμάκων. Ωστόσο, δεν είναι προσιτές σε όλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που ζουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ή είναι οι λιγότερο ευνοημένοι πολίτες των πιο αναπτυγμένων χωρών. Μεταξύ των εμποδίων στην παροχή φροντίδας και υπηρεσιών είναι το κοινωνικό στίγμα και η έλλειψη ειδικού προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και εκπαιδευμένων για τον εντοπισμό και τη θεραπεία της κατάθλιψης. Γι 'αυτό η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προσφέρει βοήθεια μέσω του Προγράμματος Δράσης για την Ψυχική Υγεία.
Η κατάθλιψη δεν είναι απλά ένα θέμα για ειδικούς της υγείας. Μπορούμε όλοι να δράσουμε για να εξαλείψουμε το στίγμα γύρω από την κατάθλιψη και τις άλλες ψυχικές διαταραχές. Αυτό μπορεί να γίνει με την παραδοχή ότι έχουμε βιώσει την κατάθλιψη εμείς οι ίδιοι, ή με το να πλησιάσουμε αυτούς που τη βιώνουν τώρα.
Στην Παγκόσμια Ημέρα για Ψυχικής Υγείας ας μιλήσουμε πιο ανοιχτά για την κατάθλιψη. Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για να άρουμε ένα από τα εμπόδια για τη θεραπεία και για να βοηθήσουμε να μειωθεί η αναπηρία και η αγωνία που προκαλείται από αυτή την παγκόσμια κρίση.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.