Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

"Τα "Omorfa Taxidia" στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου στη λίμνη Δοϊράνη του Ν. Κιλκίς !!



Τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις, οι προβλέψεις, αλλά κυρίως οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών, δείχνουν ότι το μέλλον βρίσκεται στο θεματικό τουρισμό. Κάτι που είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό, είναι και ο "Στρατιωτικός Τουρισμός". Χιλιάδες βετεράνοι διαφόρων πολέμων ταξιδεύουν σε μέρη που πολέμησαν οι ίδιοι, ή οι πατεράδες τους, ακόμη και οι παππούδες τους για να τιμήσουν την μνήμη χαμένων συγγενών ή συναδέλφων τους στρατιωτών.
Να ξαναθυμηθούν το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της ζωής τους. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του τουρισμού που δυστυχώς, και εδώ η χώρα μας έμεινε και πάλι πολύ πίσω.. Κι αν δεν έγιναν μάχες και μάχες στην πολύπαθη πατρίδα μας. Υπάρχουν δεκάδες χώροι μνήμης και ιστορίας, που όμως μένουν παραμελημένοι στην αφάνεια. Εδώ τον "κακόμοιρο" το Λεωνίδα τον άφησαν παρατημένο στην παλιά εθνική οδό.. Με τέτοια προβολή (ειδικά μετά την ταινία "300"), θα μπορούσε να γίνει μοχλός τοπικής τουριστικής ανάπτυξης, αλλά.... αλλά δυστυχώς. Τα "Omorfa Taxidia" βρέθηκαν σε ένα ιδιαίτερο ιστορικό αξιοθέατο που βρίσκεται μπροστά στη λίμνη Δοϊράνη στο Ν. Κιλκίς. Είναι το συμμαχικό νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου 500 μέτρα ποιο πέρα στην κορυφή του λόφου βρίσκεται και το επιβλητικό μνημείο με τα λιοντάρια, που προσφέρει εκπληκτική θέα. Στη σκαλιστή επιγραφή γράφει: "Στην ένδοξη μνήμη των 418 αξιωματικών και 10.282 οπλιτών του βρετανικού στρατού που πέσανε στην Μακεδονία και Σερβία (1915-1918) και σε ανάμνηση 1979 μαχητών όλων των βαθμών. Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στις στήλες και οι οποίοι δεν βρέθηκαν. Έπεσαν πιστοί εις το καθήκον". Η λίμνη αποτέλεσε τη νοτιότερη γραμμή του Μακεδονικού Μετώπου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου στη νότια ακτή της υπήρξε το θέατρο μιας ακόμη μάχης, αυτή τη φορά, μεταξύ των συμμαχικών ελληνικών και βρετανικών στρατευμάτων, που επιτίθονταν από το νότο, και των Βουλγαρικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στα ανατολικά της λίμνης. Η θέα από το μνημείο είναι απίστευτη, αλλά αυτό που μας "προβλημάτισε" είναι το πόσο καλοδιατηρημένο και ομορφότερο είναι το Βρετανικό νεκροταφείο σε σχέση με το Ελληνικό που απέχει κάποια εκατοντάδες μέτρα. Η μοναδική εκδήλωση μνήμης, γίνεται μια φορά το χρόνο με ομιλίες και καταθέσεις στεφανιών με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διπλωματικών και στρατιωτικών ακολούθων. Με την ανάλογη διαφήμιση και προβολή, θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός πόλος έλξης για ξένους τουρίστες, και φυσικά όχι μόνο Βρετανούς. Όλη η περιοχή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο σε θέματα ιστορίας, φύσης, γαστρονομίας, χαλάρωσης, που είναι κρίμα να παραμένει σε αυτή την κατάσταση.

Κείμενο-φωτογραφίες Πάνος Γεωργιάδης
Πηγή: Omorfa Taxidia facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.