Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανικός Τύπος: "O τετραγωνισμός του κύκλου"

Οι επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες, η αναζήτηση λύσης για το επιπλέον έλλειμμα των 30 δισ. στην Ελλάδα και ο προϋπολογισμός λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία, είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί με αφορμή τις χθεσινές επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ως ο φόβος και ο τρόμος των Ευρωπαίων, αλλά ως μάρτυρας κατηγορίας: Η λιτότητα καταστρέφει την Ελλάδα. Το χρέος θα πρέπει να διαγραφεί».
Στη συνέντευξη τύπου δήλωσε: «Πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πληρώνουν για τους Έλληνες, αλλά μόνο για τις ελληνικές τράπεζες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη χρεών, στην οποία οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε γενναίο κούρεμα του χρέους όλων των υπερχρεωμένων χωρών. Πρότυπο είναι η διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, όπου αποφασίστηκε η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Γερμανίας. 60% του χρέους διαγράφηκε και αυτό οδήγησε σε ανάπτυξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου αν ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, που έχει επιφέρει τόσα δεινά στη χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η έξοδος από το ευρώ ίσως αποτελεί επιλογή για μια χώρα όπως η Γερμανία που έχει και άλλες δυνατότητες, όχι όμως για την Ελλάδα και την Ιταλία. Εκτός αυτού μια έξοδος θα απειλούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική κρίση. Ακόμα και η Άγκελα Μέρκελ δεν θα επιχειρηματολογούσε διαφορετικά, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Έχουν συμβάλλει αρκετά οι εύποροι Έλληνες;«Ένα πράγμα έχει καταστήσει σαφές η τρόικα: ότι δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το επιπλέον έλλειμμα 30 δισ. της Ελλάδας, γράφει η Financial Times Deutschland.
Οι διαπραγματεύσεις και τα πήγαινε-έλα θα διαρκέσουν, όπως όλα δείχνουν, εβδομάδες. Όπως και σε παλαιότερες συζητήσεις για την στήριξη της Ελλάδας, όλα ξεκινούν από την ίδια την Αθήνα. Στις πρωτεύουσες των χωρών της ευρωζώνης ακούγεται ότι η νέα κυβέρνηση είναι πιο συνεργάσιμη από την παλιά. Οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο προχωρούν αργά. Οι περισσότεροι εταίροι θέλουν την Ελλάδα εντός ευρώ. Οι συζητήσεις περί εξόδου έχουν σταματήσει. Υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος ωστόσο δηλώνει ότι 'οι Έλληνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα μόνοι τους ένα Grexit'.
Πώς μπορούν να βρεθούν νέες πηγές εσόδων για το ελληνικό δημόσιο; Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγκελα Μέρκελ επανέφερε στο προσκήνιο το ερώτημα αν οι πλούσιοι Έλληνες έχουν βοηθήσει αρκετά στην επίλυση της κρίσης. Προς το παρόν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αποκλείουν μια νέα διαγραφή. Μένουν οι χώρες της ευρωζώνης. Όμως αρκετές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν μόλις την άνοιξη στα κοινοβούλια και στους πολίτες τους ότι δεν θα ακολουθήσει και τρίτο άλλο πακέτο βοήθειας. ’Χρειαζόμαστε τον τετραγωνισμό του κύκλου’ λέει ένας ίνσαϊντερ, περιγράφοντας με τον πιο καίριο τρόπο την πολυπλοκότητα της κατάστασης».

Λιτότητα, λιτότητα, λιτότηταΜε τον τίτλο «Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα» η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τον προϋπολογισμό που ενέκρινε χθες το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο: «Με την πρώτη ματιά ο προϋπολογισμός που προβλέπει τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών κατά 65 δισ. στη διετία 2013-2014 μοιάζει κοινωνικά δίκαιος. Δεν πλήττει τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά τους δημοσίους υπαλλήλους, τους προνομιούχους αγρότες και τους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Με τη δεύτερη ματιά όμως, διαπιστώνεται ότι νοσοκομεία, σχολεία και κοινωνικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ευθύνη των υπερχρεωμένων περιφερειών, οι οποίες λαμβάνουν βοήθεια από τη Μαδρίτη μόνο όταν προχωρήσουν σε γενναίες περικοπές. Περικοπές που πλήττουν κυρίως την Παιδεία και την Υγεία».

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.