Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από ΑΤΕleasing

Με την ψήφιση του νόμου 3851/2010 δόθηκε η δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να υποβάλουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών.  Με τη ρύθμιση αυτή και στο πλαίσιο της στρατηγικής της ATE για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στον αγροτικό τομέα, η ATEleasing, θυγατρική εταιρεία της ΑΤΕ, ανέλαβε τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών, προϋπολογισμού 260 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 640 αιτήσεις έναντι συνόλου 1.140, αξίας 145 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι με τη διαδικασία leasing χρηματοδοτείται ο παραγωγικός εξοπλισμός. Η ΑΤΕleasing διατηρεί την κυριότητα και παραχωρεί τη χρήση στον μισθωτή για συγκεκριμένη χρονική περίοδο έναντι προσυμφωνημένου μισθώματος, που καταβάλλεται σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.
Με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 2209/27.7.2012) η ΑΤΕleasing είναι η μόνη εταιρία του χρηματοπιστωτικού τομέα του ομίλου της ΑΤΕ που εξαιρέθηκε από την μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η πορεία της χρηματοδότησης να βρίσκεται στον αέρα καθώς η ΑΤΕleasing τίθεται σε εκκαθάριση, χωρίς να είναι σαφές το τι θα γίνει με τα δάνεια που ενέκρινε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τις 640 περίπου εγκρίσεις δανείων στις οποίες προχώρησε η ΑΤΕleasing, οι 500 έχουν εξασφαλίσει σύμβαση χρηματοδότησης. Από τον αριθμό αυτό η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών έχουν παραγγείλει τον εξοπλισμό και βρίσκονται στη φάση της κατασκευής.
Να σημειωθεί ότι οι αγρότες αυτοί κατέληξαν στην απόφαση δημιουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών ακριβώς λόγω της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΑΤΕleasing, καθώς αδυνατούσαν να καλύψουν τα υψηλά ποσά ιδίας συμμετοχής.
-Επειδή πολλοί αγρότες έχουν ξοδέψει μεγάλα χρηματικά ποσά για μελέτες, παράβολα, υποθήκες, όρους σύνδεσης κλπ., ενώ βρίσκονται μόλις λίγους μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας των 18 μηνών που είχαν με βάση τη νομοθεσία για να κατασκευάσουν τον φωτοβολταϊκό σταθμό τους,
-επειδή η πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μια à la carte υπόθεση,
-επειδή το μέλλον των θυγατρικών της ΑΤΕ, μεταξύ αυτών και της ΑΤΕleasing παραμένει ασαφές,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
· Θα ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία χρηματοδότησης για όσους φακέλους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και έχουν ήδη εγκριθεί από την ΑΤΕleasing;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Πάρις Μουτσινάς
Θωμάς Ψύρρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.