Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

H αλήθεια για τον καρκίνο και το σωματικό βάρος

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο κόσμος αντιμετωπίζει την επιδημία των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι και ένας στους πέντε είναι παχύσαρκοι.
Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των παχύσαρκων έχει διπλασιαστεί και ίσως και λίγο παραπάνω την τελευταία εικοσαετία.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν και μαθαίνουμε να τρώμε λιγότερο και ν’ ασκούμαστε περισσότερο, εν τούτοις φαίνεται ότι οι δυσμενείς συνέπειες στην υγεία μας από το υπερβάλλον βάρος θα επηρεάσουν δυσμενώς τη μελλοντική μας ζωή και κατά συνέπεια όλο το σύστημα υγείας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα πρέπει ν’ αποφύγουμε το υπερβάλλον σωματικό βάρος και δυστυχώς ένας απ’ αυτούς είναι ο καρκίνος.
Είναι γνωστό ότι το υπερβάλλον βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα , έμφραγμα του μυοκαρδίου & διαβήτη τύπου 2.Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για την «κρίσιμη» γραμμή ανάμεσα στον καρκίνο και την παχυσαρκία .Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το United Kingdom με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF, UK) ένα 60% των ατόμων είχαν άγνοια για την παραπάνω κρίσιμη γραμμή μεταξύ καρκίνου και παχυσαρκίας.
Μια πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) εκτιμάει ότι το να είσαι υπέρβαρος και μη δραστήριος ευθύνεται για το ¼ με το 1/3 των καρκίνων του μαστού, του κώλου, του ενδομητρίου, των νεφρών και του οισοφάγου.
Στο UK(United Kingdom) μόνο, τα παραπάνω ποσοστά αντικατοπτρίζονται στο
20-30 %των περιπτώσεων καρκίνου ετησίως.
Υπάρχει, επίσης, μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και του υψηλού κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, της μήτρας, του προστάτη και των ωοθηκών.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η επιδημική αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων θα προκαλέσει νέες μορφές καρκίνου.
Σύμφωνα με αυτούς, το να είσαι υπέρβαρος και μη δραστήριος προάγει ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές που ευνοούν τη δημιουργία του καρκίνου. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο καρκίνος είναι μια σύνθετη ασθένεια και υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο από την αύξηση του βάρους.
Πρόσφατα ευρήματα των επιστημόνων αναφέρουν ότι τα λιπώδη κύτταρα συμπεριφέρονται σαν κύτταρα του ενδοκρινικού συστήματος που εκκρίνουν αδιάκοπα μια μεγάλη ποικιλία ορμονών και άλλους αυξητικούς παράγοντες μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Στα παχύσαρκα και στα υπέρβαρα άτομα υψηλότερα ποσά από αυτές τις ορμόνες και τους αυξητικούς παράγοντες μεταφέρονται συνεχώς μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κύτταρα ξεκινούν έναν αγώνα για να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν με έναν μη ελεγχόμενο τρόπο και ρυθμό. Επομένως, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία οι τυχαίες αυτές μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο αρκετά συχνά.
Πρόσφατα η επιστήμη βρήκε δύο τρόπους –μεθόδους με τις οποίες μπορεί κάποιος να καθορίσει, εάν βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας μη φυσιολογικού σωματικού βάρους (ΣΒ). Καμία δεν είναι τέλεια , αλλά καθεμία απ’ αυτές προσφέρει μια πρώτη προσέγγιση για το εάν απαιτούνται κάποια βήματα προκειμένου να ρυθμιστεί το βάρος μας και κατά συνέπεια να μειωθεί η πιθανότητα κινδύνου του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Γιατί, λοιπόν, να μην δοκιμάσουμε μια απ’ αυτές ;

1η ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΜΙ=ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ : είναι μια μέθοδος η οποία δείχνει εάν κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος ή όχι. Ο δείκτης μάζας σώματος δείχνει τη διακύμανση βάρους στους ενήλικες για υγιείς και μη υγιείς για διαφορετικά ύψη.
Ο BMI μπορεί να υπολογιστεί ως εξής: Διαιρώντας το τρέχον βάρος με το ύψος , αλλά στο τετράγωνο. Παράδειγμα : άντρας ύψους 1.80μ και βάρους 80 κιλά έχει BMI= 80 / (1,80)2 = 24,69
ΒΜΙ < 20 ΕΛΛΕΙΠΟΒΑΡΗΣ (επικίνδυνο για την υγεία)
BMI = 20-25 ΥΓΙΗΣ
BMI = 25-30 ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ
BMI >30 ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ
Ο BMI μπορεί να μην είναι ακριβής δείκτης για τους αθλητές, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά ή τους ενήλικες με ύψος λιγότερο από πέντε πόδια.

2η ΜΕΘΟΔΟΣ Ένας δεύτερος τρόπος υπολογισμού του πιθανού κινδύνου, ο οποίος οφείλεται σε υπερβάλλον βάρος είναι αυτός του υπολογισμού της περιμέτρου της μέσης προς την περίμετρο της περιφέρειας . Τοποθετείστε τη μεζούρα γύρω από τη μέση ακριβώς πάνω από τον ομφαλό. Μετρήστε αφού εκπνεύσετε.
Για τις γυναίκες μια περίμετρος μέσης ίση με 88 cm ή παραπάνω υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο.
Για τους άντρες μια περίμετρος μέσης ίση με 102 cm ή παραπάνω υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο.
Σε πολλές περιπτώσεις το BMI και οι μετρήσεις της περιμέτρου της μέσης συμφωνούν μεταξύ τους.
Εάν βρίσκεται κάποιος μέσα σε μια από τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και επομένως είναι αναγκαίο να αλλάξει σταδιακά διατροφικές συνήθειες –δίχως άγχος ,αλλά και τρόπου ζωής γενικότερα με περισσότερο φυσική δραστηριότητα και λιγότερο άγχος.

Βιβλιογραφία : World Cancer Research Fund “Stopping cancer before it starts “
Web: www.wcrf-uk.org


* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.