Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα σε γενική απεργία»

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα συμπληρώνουν τα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου για τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο της χώρας.
«Την Τετάρτη ξεκίνησαν μαζικές απεργίες στην Ελλάδα» γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση ηFrankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: «Εκατομμύρια Έλληνες διαμαρτύρονται για το νέο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης. Κάλεσμα για κινητοποιήσεις απηύθυναν τα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα». Η FAZ σημειώνει ότι «η απεργία αυτή είναι η μαζικότερη από το Φεβρουάριο και η πρώτη πανελλαδική γενική απεργία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά».
«Τίποτα δεν λειτουργεί πλέον στην Ελλάδα» σχολιάζει αναφορικά με τις κινητοποιήσεις στη χώρα η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel και προσθέτει: «Στην Ελλάδα ξεκίνησε η πιο εκτεταμένη γενική απεργία των τελευταίων μηνών. Οδηγοί λεωφορείων, ναυτικοί, υπάλληλοι των ταχυδρομείων απέχουν από το πρωί από την εργασία τους. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες εργαζομένων. Εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να διαμαρτυρηθούν έτσι για το νέο πρόγραμμα λιτότητας δισεκατομμυρίων της κυβέρνησης».
Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus σημειώνει ότι «οι Έλληνες απέχουν μαζικά από την εργασία τους». Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον της στασιμότητας. Τα συνδικάτα κάλεσαν σε απεργία εναντίον των όρων λιτότητας δισεκατομμυρίων. Από τις 9 το πρωί προβλέπεται να παραλύσει η Ελλάδα».

«Το μικρότερο κακό»Στη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται με σχόλιό της η αυστριακή εφημερίδα Der Standardχαρακτηρίζοντας τη χορήγηση πρόσθετης στήριξης στην Ελλάδα ως «το μικρότερο κακό». Η εφημερίδα επισημαίνει: «Προκειμένου να αποφύγει η χώρα μία χαοτική χρεοκοπία, πρέπει να μειωθεί το φορτίο του χρέους. Οι ιδιώτες πιστωτές έχουν ήδη συνεισφέρει το μερίδιό τους την περασμένη άνοιξη, έχοντας παραιτηθεί από απαιτήσεις ύψους 100 δισ. ευρώ. Από αυτούς δεν μπορεί να πάρει κανείς πολλά πλέον και δεν θα ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστο να αθετηθούν και πάλι οι συμφωνίες με τις τράπεζες. Απομένουν άρα οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και ο μηχανισμός στήριξης. Η Ελλάδα τους χρωστάει 180 δισ. ευρώ. Ήδη η παραίτηση από το ένα τρίτο αυτών των απαιτήσεων, θα έριχνε το ελληνικό χρέος κατά 30% της οικονομικής επίδοσης της χώρας».
Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel διαπιστώνει αλλαγή επικοινωνιακής τακτικής των πολιτικών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού έναντι της Ελλάδας και σχολιάζει ότι παρά τιε νέες τρύπες στα κρατικά ταμεία οι τόνοι έχουν χαμηλώσει. Το Spiegel εκτιμά ότι παρασκηνιακά έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός ενός νέου πλάνου διάσωσης και επισημαίνει: «Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή ούτε για τη γερμανική, ούτε για τη γαλλική κυβέρνηση. Ο φόβος για ανυπολόγιστες συνέπειες ως προς την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι πολύ μεγάλος. (…) Γι’ αυτό είναι τώρα εμφανώς συγκρατημένοι εκείνοι από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες υποστήριζαν εμφατικά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Το Spiegel σημειώνει ότι όσο αποκλείουν οι ευρωδιασώστες μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άλλο τόσο δεν συζητούν το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για τη χώρα, το οποίο θα επιβάρυνε πολύ τα κράτη της ευρωζώνης. «Τώρα λοιπόν ζητούνται δημιουργικά τρικ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «ώστε να μπορέσει καταβληθεί σύντομα η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ. Σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτό το σενάριο έχουν εμφανώς ξεκινήσει εντατικές εργασίες στο παρασκήνιο».

Να πάρει θέση η Α. ΜέρκελΗ εφημερίδα Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση υπογραμμίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα. Το σχόλιο επισημαίνει: «Η τραγωδία αναφορικά με την Ελλάδα δεν τελειώνει. Κάθε τέταρτο του έτους η χώρα χρειάζεται νέες πληρωμές δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη. Και κάθε τέταρτο του έτους μεταβαίνει η τρόικα στην Αθήνα για να διαπιστώσει ότι οι Έλληνες δεν εφαρμόζουν επαρκώς τα συμφωνηθέντα μέτρα για τη σταθεροποίηση της χώρας τους». Η Welt σημειώνει ότι οι τρύπες στον ελληνικό προϋπολογισμό εμφανίζονται διαρκώς μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί, εξαιτίας της δεινής εξέλιξης της οικονομίας.
Το σχόλιο της Welt καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί πόσο σημαντική είναι γι' αυτή η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αν η καγκελάριος Μέρκελ διστάζει ενώπιον μίας αποπομπής γιατί φοβάται τις επιπτώσεις, τότε αργά η γρήγορα δεν θα μπορέσει να αγνοήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα δισεκατομμύρια και από τη Γερμανία». Το σχόλιο χαρακτηρίζει ανειλικρινή τη στάση της Άγκελα Μέρκελ έναντι των ψηφοφόρων, καθώς, όπως αναφέρει, η καγκελάριος προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση του ελληνικού θέματος στο κοινοβούλιο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. «Οι ψηφοφόροι οφείλουν όμως να γνωρίζουν νωρίτερα ποια πολιτική θα υποστηρίζει μία νέα κυβέρνηση Μέρκελ», κλείνει η Welt.

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.