Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Δηλώσεις Στουρνάρα, Κουβέλη και Βενιζέλου μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση

Ιωάννης Στουρνάρας
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κουβέλης μας έδωσε την αίσθηση ότι δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τώρα σε τίποτα. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου, αλλά παραμένει ακόμα ένα κομμάτι, το οποίο παραμένει ανοιχτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι παραμένει ανοιχτό;
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Είναι, κυρίως, μέτρα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του κράτους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρονικά πότε βλέπετε να υπάρξει συμφωνία;
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Πιστεύω σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ύψος των περικοπών είναι μέσα στα 9 δισ.;
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση, πολύ δύσκολη. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, η τρόικα μπορεί να τα δεχθεί αυτά τα μέτρα τα διαρθρωτικά;
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Αυτό προσπαθούμε και αυτό είναι και το σημείο τριβής. Αυτό ελπίζουμε.

Φώτης ΚουβέληςΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Δεν έχει κλείσει τίποτε οριστικά. Όσοι βιάστηκαν να πουν ό,τι τα μέτρα έχουν αποφασιστεί, έχουν κάνει λάθος. Συνεχίζεται, όμως, η διαπραγμάτευση. Η τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η κοινωνία έχει συγκεκριμένες αντοχές, όπως και η λειτουργία αυτής της κοινωνίας έχει τα όριά της.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαφορά παραμένει στα 2 δισ. ευρώ; Αυτή είναι η διαφορά, κύριε Πρόεδρε;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ξανασυναντηθείτε; Το επόμενο ραντεβού πότε θα είναι;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Την επόμενη εβδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν άξονες πάνω στους οποίους έχετε οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσει για το πώς θα πορευθείτε;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται.

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΚαλησπέρα. Η σημερινή συζήτηση έγινε με το μυαλό όλων μας στραμμένο στους Έλληνες πολίτες που αγωνιούν για τα περιβόητα μέτρα, που έχουν υποστεί πάρα πολλές θυσίες και που θέλουν να φύγει η χώρα απ’ αυτή την ατμόσφαιρα της μιζέριας και της απαισιοδοξίας και της ανασφάλειας και να περάσει σε μια άλλη φάση, πιο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα.
Είχα την ευκαιρία την Τρίτη, μιλώντας στην Κ.Ο. και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να τονίσω, με ευθύ και καθαρό τρόπο, ότι το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, αφού σήκωσε το βάρος της δύσκολης διαχείρισης των πραγμάτων τα προηγούμενα χρόνια, θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και την ψήφιση των μέτρων, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουμε μια πολιτική, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσει αποτελέσματα. Γι’ αυτό χρειάζεται ορίζοντας τετραετίας για την παρούσα κυβέρνηση, κοινωνική συναίνεση, εθνική συστράτευση, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που να το πιστέψουν όλοι οι Έλληνες. Για να στρέψουμε τη χώρα μας προς μια παραγωγική και δημιουργική κατεύθυνση.
Βεβαίως, ταυτόχρονα, είπα και το επαναλαμβάνω και σήμερα, πως όσο εγγυόμαστε την ψήφιση των μέτρων και τη σταθερότητα της χώρας, άλλο τόσο είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, ώστε το πακέτο των μέτρων αυτών να είναι πράγματι το τελευταίο και να είναι εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο. Να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα.
Προεκλογικά είπαμε τα λιγότερα απ’ όλους. Κάναμε τις πιο λιτές και προσεκτικές προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά είπαμε κι εμείς με καθαρότητα: ‘Οχι οριζόντια μέτρα. Και όπως όσα είπαμε προεκλογικά για την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και για την αναθεώρηση της σύμβασης έγιναν δεκτά εκ των πραγμάτων ως εθνική στρατηγική, έτσι κι ο μη οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων είναι το ελάχιστο που πρέπει να διασφαλιστεί.
Δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Θυμάστε ότι δεν έγινε δεκτή στην πράξη η επίμονη πρότασή μου για Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Αν είχε συγκροτηθεί η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, θα είχαμε συμπράξει ενεργά και επίσημα σε όλες τις φάσεις. Από τις συναντήσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, μέχρι το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών.
Αλλά, όταν κάποιοι έρχονται την τελευταία στιγμή και λένε «ελάτε κι εσείς στις επαφές», δεν το εννοούν. Το λένε πολύ αργά και άκομψα απευθυνόμενοι στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς βοηθάμε με τις επαφές που κάνουμε πολιτικά σε όλα τα επίπεδα, κυρίως με τους σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και με όλο το δίκτυο των επαφών που έχουμε στην Ευρώπη και διεθνώς.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι πρέπει να επιταχυνθεί πλέον η διαδικασία. Έχει «μαλλιάσει η γλώσσα μου» από την ημέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση να ζητάω να κινηθούμε γρήγορα. Να θέσουμε το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Να κλείσουμε το πακέτο, γιατί η καθυστέρηση βλάπτει την εθνική οικονομία, επιδεινώνει την κατάσταση, μας εκθέτει σε κινδύνους. Άρα, ισχύει η γραμμή της επιτάχυνσης. Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Όχι όμως όπως–όπως, όσο–όσο. Όχι με κάμψη της διαπραγματευτικής δύναμης που πρέπει να έχει η χώρα. Όχι σε βάρος της κοινωνίας. Όχι με διάθεση τιμωρίας της κοινωνίας που δυστυχώς πολλές φορές την έχει η τρόικα σε αυτά που λέει. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες και είναι πολύ περήφανος για να αντιμετωπίζεται «παιδαγωγικά» και τιμωρητικά. Το είπε ο κ. Μοσκοβισί, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών πάρα πολύ εκφραστικά μετά τη συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
Άρα, πρέπει να εμφανίσουμε στη Βουλή το ταχύτερο, μια και έξω, μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια πλήρη ιστορία. Να την παρουσιάσουμε στη Βουλή, να την παρουσιάσουμε στο λαό. Μαζί με τα αντίβαρα. Το αντίβαρο μέτρων κοινωνικής προστασίας, το αντίβαρο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και το αντίβαρο που πρέπει να μας δώσουν οι εταίροι μας σε σχέση με την πλήρη και άμεση εκταμίευση της δόσης, για να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία, για να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας.
Όπως πήραμε 75 δισεκατομμύρια ευρώ από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο, μέσα σε τρεις μήνες, έτσι πρέπει να πάρουμε επιτέλους τα 31,5 δισ. ευρώ ευρώ που εκκρεμούν ως επόμενη δόση. Τώρα, ελπίζω όλοι να αντιλαμβάνονται τι εννοούσαμε.
Το τρίτο σημείο είναι ότι ερχόμαστε πάλι στη γνωστή πρότασή μας. Η παράταση να μας επιτρέψει να κλιμακώσουμε τα μέτρα σε δυο φάσεις, σε δυο διετίες. Αυτό ετέθη στη σημερινή συζήτηση. Είναι μια διέξοδος, η οποία υπάρχει και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Θα την προτείνει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα. Εάν μέχρι το 2014, στην πρώτη διετία, καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και την αλλαγή του κλίματος, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα της δεύτερης διετίας.
Αυτό θα κινητοποιήσει την οικονομία και θα στρέψει την κοινωνία σε δημιουργική κατεύθυνση, αλλά και εναντίον της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Είναι ένα κίνητρο για τον πολίτη που πιστεύει στην πατρίδα του και τη θέλει να λειτουργεί κανονικά.
Άρα, θα στηρίξουμε φυσικά αυτή τη λογική, αυτή την πρόταση, γιατί είναι αυτή που λέγαμε από την αρχή. Δεν είναι τα γνωστά ισοδύναμα. Τα ισοδύναμα απέτυχαν, δεν θέλω να τα σχολιάσω. Είναι η λογική της παράτασης που επιτρέπει ηπιότερα μέτρα και λογική και δίκαιη κλιμάκωση και αποφυγή της τελευταίας δέσμης μέτρων, εάν αποδώσουν αποτέλεσμα όλα τα άλλα.
Το επόμενο σημείο είναι ότι, πέρα από τις περικοπές στις δαπάνες, χρειάζονται και περισσότερα φορολογικά έσοδα μέσα από τη φορολογική πολιτική, τη μείωση της παραοικονομίας, τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης. Τα έχουμε πει πολλές φορές. Τώρα όμως είμαστε ώριμοι να προχωρήσουμε γιατί έχουμε κάνει τεράστια προεργασία.
Εθνικό Φορολογικό Σύστημα: Η τρόικα ζητάει δύο δισεκατομμύρια αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα για να το καταλάβει η κοινωνία και για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό που σας είπα με την παράταση και τις δυο διετίες, πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα από το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Και είπαμε ότι πρέπει η Επιτροπή να λειτουργήσει άμεσα, πέρα απ’ αυτό που ζητάει η τρόικα που είναι το ελάχιστο, κατά τη γνώμη μου. Αλλά όχι τα 2 δισ. ευρώ να προέλθουν από μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισόδημα. Πρέπει να προέλθουν από εκεί που υπάρχει φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή. Και έχουμε υποβάλει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.
Τελευταίο σημείο η εσωτερική ισορροπία του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Η γενική εικόνα ήταν ότι περίπου 6,5 δισ. ευρώ προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και 5 δισ. ευρώ από τη λειτουργία του κράτους: από τη δημόσια διοίκηση και τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, από την υγεία, το φάρμακο, την άμυνα, κοκ. Αυτή η ισορροπία πρέπει να διατηρηθεί. Ήδη έχει διαταραχθεί. Δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων.
Θέλουμε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην αρχική κατανομή και πρέπει τα υπουργεία να τεκμηριώσουν την περικοπή δαπανών που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προς την τρόικα με τον καλύτερο τρόπο και με νομοθετημένες εγγυήσεις αποτελεσματικότητας, όπου χρειάζεται. Γιατί δεν είναι δυνατόν, όσο και εάν αποδεχτούμε κάποιες αλλαγές στην ισορροπία, η «ισορροπία» αυτή να οδηγήσει σε μέτρα τα οποία είναι ισοπεδωτικά και οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα.
Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε ως σήμερα. Παρ’ ότι θα θέλαμε να έχουμε επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν προβλέπεται επόμενη συνάντηση την εβδομάδα αυτή. Η συνάντηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα με βάση αυτά που θα μας παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο. Αλλά, είμαστε έτοιμοι με όλα τα έμπειρα στελέχη μας να βοηθήσουμε με ιδέες και προτάσεις, όπως το έχουμε κάνει.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) είπατε ότι η τρόικα ζητάει δυο δισεκατομμύρια για τα φορολογικά έσοδα και…
Ε. Βενιζέλος: Αυτή η συζήτηση έγινε για πρώτη φορά σήμερα. Δεν είχε γίνει ποτέ έως τώρα από τον Ιούνιο έως τώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και ο στόχος να είναι πολύ φιλόδοξος, όχι δύο δισ. ευρώ. Δυστυχώς, προεκλογικά έφυγαν τα κόμματα, όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ν.Δ. τελικά από τον διάλογο, αλλά υπάρχουν τα υλικά του διαλόγου και υπάρχουν και οι ρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί ως προγεφυρώματα, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές.
Για παράδειγμα, εάν εφαρμοστεί η νομοθεσία που ισχύει και την έχουμε ψηφίσει για το λαθρεμπόριο καυσίμων, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Αυτά τα μέτρα θα είναι….
Ε. Βενιζέλος: Ναι, αυτά είναι μέτρα που αφορούν τα έσοδα. Δεν αφορούν τα 11,5 δισ. ευρώ.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Υπάρχουν 11,5 δισ. ευρώ….
Ε. Βενιζέλος: Πρέπει να υπάρξουν, ούτως ή άλλως, από το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα όσο γίνεται περισσότερα έσοδα, γιατί έτσι στην προοπτική της παράτασης μπορεί να μην εφαρμόσει κανείς επώδυνες περικοπές της δεύτερης διετίας. Αυτό δεν λέγαμε πάντα; Αυτό λέγαμε πάντα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, στις προηγούμενες φορές με το που τελείωνε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μας λέγατε ότι έγινε σε καλό και εξαιρετικό κλίμα. Πώς ήταν η σημερινή σύσκεψη, η σημερινή συνάντηση μετά και από τη χθεσινή ένταση η οποία υπήρξε;
Ε. Βενιζέλος: Οι συναντήσεις γίνονται πάντα σε πολύ καλό κλίμα, αλλά σημασία δεν έχει το κλίμα μεταξύ πολιτικών προσώπων, πολιτικών αρχηγών, ή υπουργών. Σημασία έχει το κλίμα στην κοινωνία. Εμείς δεν κάνουμε τώρα κοινωνικές σχέσεις μεταξύ μας. Εμείς εκπροσωπούμε πολιτικές δυνάμεις και απολογούμαστε ενώπιον του εκλογικού σώματος. Άρα, λοιπόν, το κλίμα είναι πάντα καλό, δημιουργικό, καλόπιστο, αλλά έχουμε υποχρεώσεις οι οποίες αφορούν την πατρίδα και την κοινωνία.
Κι αυτό που σας λέω είναι πάρα πολύ καθαρό. Εμείς είμαστε συνεπείς. Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα. Κανείς δεν γκρινιάζει και κανείς δεν θέλει να μετακυλήσει αλλού το βάρος. Έχουμε πάρει βάρος περισσότερο απ’ όσο μας αναλογεί. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει η δουλειά σωστά και να τελειώνει, γιατί εν πάση περιπτώσει έχει παρατραβήξει όλη αυτή η συζήτηση.
Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε πριν για την αλλαγή στην αναλογία των εσόδων, τώρα λέτε για 2 δισ. ευρώ από φορολόγηση. Ο κ. Στουρνάρας βγαίνοντας είπε ότι περίπου -αν το ερμηνεύω σωστά- έχετε συμφωνήσει περίπου στα 9 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν από λειτουργικές δαπάνες. Από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Και μένουν άλλα 2-2,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Ε. Βενιζέλος: Σας είπα ποια είναι η εικόνα που αποκόμισα εγώ. Ότι υπάρχει συμφωνία για περίπου 8 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνία αφορά το σκέλος των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων. Αυτό είναι ήδη υπερβολικό. Υπολείπονται 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό το 3,5 δισ. ευρώ πρέπει να αυξηθεί, ώστε να διατηρηθεί όσο γίνεται η αναλογία στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή και επί της οποίας εργαζόμαστε από την πρώτη φάση των συζητήσεών μας.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Άρα κ. Πρόεδρε η συμφωνία για τα 8 δισ. ευρώ…
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μεγαλύτερη συμβολή των λειτουργικών περικοπών του δημοσίου. Φάρμακο, άλλες δαπάνες υγείας, άμυνα, δημόσια διοίκηση. Αυτό λέω.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Ε. Βενιζέλος: Να προσεγγίσουμε το 6,5 – 5.
Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα;
Ε. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε ζητήσει τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση. Είχα την εντύπωση ότι θα ξαναβρεθούμε την Κυριακή. Τελικά δεν θα είναι έτοιμη η αντιπροσωπία που συζητά με την τρόικα την Κυριακή. Ίσως Τετάρτη. Ούτως ή άλλως επειδή την Παρασκευή αρχίζει το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχω παρακαλέσει το αργότερο την Πέμπτη να έχουμε τελειώσει. Ήδη όμως έχουμε πάει μια εβδομάδα πίσω.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Ε. Βενιζέλος: Η θέση μου είναι ότι πρέπει να πάμε με ψηφισμένα τα μέτρα και με οριστικοποιημένη τη συμφωνία στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Αυτή είναι η επιδίωξη. Αυτό πρέπει να γίνει για να προστατευθεί η χώρα. Είμαι σαφής.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.