Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αγαθοπούλου: "Ασαφείς και αόριστες οι απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας"

"Σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης (τα πρακτικά όλης της συνεδρίασης της βουλής, στο σύνδεσμο http://www.hellenicparliament.gr/ Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=4620d89b-ed08-4e96-aa1d-2019b64308bd ) σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Σαλμάς αρνήθηκε για μια ακόμη φορά το πραγματικό γεγονός της έλλειψης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσει στα ερωτήματα της βουλευτή αναφορικά με τις δραματικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη, τις τρομακτικές ελλείψεις των δημοσίων νοσοκομείων σε φάρμακα, το πρόσφατο εμπάργκο μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και το φλέγον ζήτημα της διακοπής επί πιστώσει φαρμάκων στους ασθενείς από τα φαρμακεία, των οποίων τα ράφια καθημερινά αδειάζουν, ελλείψει ρευστότητας. Αναφορικά με το χρέος των φαρμακευτικών εταιρειών και την είσπραξή του (μέσω rebate) από το ελληνικό δημόσιο, καθώς και την αναγκαιότητα αυστηρού νομοθετικού ελέγχου τους με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ο αναπληρωτής υπουργός απέφυγε έντεχνα να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση, καταδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την απροθυμία της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Αναπάντητο έμεινε τέλος το ερώτημα της βουλευτή αναφορικά με την υποχρηματοδότηση του υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ και τις περαιτέρω περικοπές στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη, περικοπές που υπερβαίνουν πλέον τις σχετικές απαιτήσεις της τρόικα! Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για όλες τις πληρωμές του έτους προς τους λειτουργούς της υγείας, καθώς και για την παρουσίαση, με πλήρη διαφάνεια, νέου δελτίου τιμών φαρμάκων μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη. Μετά το πέρας της συζήτησης η βουλευτής δήλωσε μεταξύ άλλων: Η φαρμακευτική δαπάνη έχει σήμερα ανέβει στα ύψη και αυτό οφείλεται αναντίρρητα στη συνέχιση και εμβάθυνση των μνημονιακών πολιτικών από την πλευρά της κυβέρνησης. Η οικονομική κρίση είναι αυτή που βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτών. Τόσο οι αναρίθμητες πλέον επιστημονικές μελέτες, όσο – και κυρίως – η ίδια η καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου καταδεικνύουν την άμεση σχέση της ανεργίας, της ανασφάλειας στην εργασία και της απώλειας εισοδήματος με την επιδείνωση της υγείας των πολιτών και την αύξηση της ζήτησης φαρμάκων, με ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και εξάρτησης, με τις αυτοκτονίες. Δουλειά κι αξιοπρέπεια πρέπει να δώσει στον κόσμο η Πολιτεία, αυτό είναι το φάρμακο για την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας σε περίοδο οικονομικής κρίσης!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.