Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερο χρόνο»

Πολυάριθμες οι αναφορές και σήμερα σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στον γερμανικό τύπο.
«Η Ελλάδα παίρνει περισσότερο χρόνο» τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της στο οικονομικό ένθετο η εφημερίδα Rheinische Post του Ντύσσελντορφ και εξηγεί: «Κύκλοι της Ε.Ε. αναφέρουν ότι με δεδομένη την κακή εξέλιξη της (ελληνικής) οικονομίας, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης καθώς και το ΔΝΤ έχουν συμβιβαστεί πλέον με την ιδέα, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να εκπληρώσει τον στόχο», που ήταν η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Η εφημερίδα διατυπώνει και μία πρόβλεψη για την επικείμενη έκθεση της τρόϊκα: «Εάν η (ελληνική) κυβέρνηση δεν πάρει ‘κάτω από τη βάση’ και βαθμολογηθεί τουλάχιστον με ένα ‘επαρκώς’ για τις προσπάθειες περικοπών και μεταρρυθμίσεων, τότε η έκθεση (…) θα αποτελέσει την επιθυμητή βάση για να δοθεί παράταση στην Ελλάδα. Η τελική απόφαση για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την παροχή περαιτέρω βοήθειας ανήκει πάντως στις κυβερνήσεις στο Βερολίνο και στo Παρίσι, καθώς και στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτων».
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου φιλοξενεί πορτρέτο του εκ των επικεφαλής της τρόϊκα Ματίας Μορς, ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι στην Αθήνα ο Γερμανός ανώτερος υπάλληλος της Κομισιόν συνοδεύεται συνεχώς από αστυνομικούς, σωματοφύλακες και τηλεοπτικές κάμερες. «Ξαφνικά ο Μορς γίνεται ο άνθρωπος που θα αποφασίσει για τη μοίρα των Ελλήνων» σημειώνει η εφημερίδα. «Εάν η έκθεση αποβεί θετική, τότε η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα χρήματα και θα παραμείνει στο ευρώ. Εάν όχι, τότε δεν έχει λεφτά. Το τι θα γίνει μετά, δεν μπορεί ούτε να το φανταστεί ο Ματίας Μορς. Όταν το ρωτούν, απλώς σιωπά. Δεν πρέπει να υπερεκτιμά κανείς τον ρόλο του λέει, ο ίδιος δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μικρό γρανάζι της μηχανής».
Η Süddeutsche Zeitung συνεχίζει: «Μιλώντας για την αποστολή του στην Ελλάδα, ο Μορς λέει ότι σπάνια έχει ζήσει ευχάριστες στιγμές. Η κρίση είναι πολύ σοβαρή για κάτι τέτοιο. Κάποιες φορές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει φαίνονται χαραγμένες στο πρόσωπό του: παγωμένη έκφραση, χωρίς χαμόγελο. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε πει ότι ματώνει η καρδιά της όταν βλέπει πώς υποφέρουν οι Έλληνες. Ο Μορς δεν μιλάει έτσι δημοσίως, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προσυπέγραφε αμέσως τη ρήση της καγκελαρίου».

‘Ελεγχος διαβατηρίων στη ζώνη Σένγκεν;«Οι ‘Ελληνες εξεγείρονται κατά των μεταρρυθμίσεων» γράφει σε σύντομη αναφορά της για τις εξελίξεις στην Αθήνα η γερμανική έκδοση των Financial Times. «Πολλοί Έλληνες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα απείχαν από την εργασία τους τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες προτάσεις περικοπών. Περισσότεροι από 22.000 νοσοκομειακοί γιατροί άρχισαν απεργία διαρκείας διεκδικώντας τις υπερωρίες τους» σημειώνει η εφημερίδα.
«Να έχετε έτοιμα τα διαβατήριά σας» τιτλοφορεί η Tageszeitung του Βερολίνου το δικό της δημοσίευμα για μία άγνωστη μέχρι στιγμής πτυχή της κρίσης: Πολίτες από τη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη που ταξιδεύουν στη Γερμανία υφίστανται πιο σχολαστικούς ελέγχους και διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτό συνάδει με τη συνθήκη του Σένγκεν, υποστηρίζει η εφημερίδα.
Το ρεπορτάζ ξεκινάει στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, όπου οι επιβάτες της πτήσης Α3510 της Aegean από Αθήνα για Στουτγάρδη μέσω Θεσσαλονίκης δέχονται την επίσκεψη της αστυνομίας πριν καν φτάσουν στο κτίριο του αεροδρομίου. «Η αστυνομία ελέγχει σχολαστικά κάθε διαβατήριο, μερικές φορές ακόμα και με μεγεθυντικό φακό. Κάνει νόημα σε όλους τους επιβάτες που φαίνονται αλλοδαποί να περάσουν μπροστά και τους κάνει ερωτήσεις. Η αστυνομία αναζητεί τους πρόσφυγες που εισέρχονται στη Γερμανία με πλαστά διαβατήρια» εξηγεί η δημοσιογράφος. Μία επιβάτης, στην οποία έγινε έλεγχος κατά την επιστροφή της από την Κρήτη, δηλώνει στην εφημερίδα: «Ένας αστυνομικός στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης μας είχε πει ότι το ίδιο γίνεται σε όλα τα αεροδρόμια και για όλες τις πτήσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία. Πρόκειται για υποκρισία στη σημερινή Ευρώπη».

Ο διεθνής Κυριάκος ΠαπαδόπουλοςΚαι μία διαφορετική πτυχή της επικαιρότητας: Πρεμιέρα σήμερα για τον Ολυμπιακό και τη Σάλκε στο Τσάμπιονς Λιγκ και πριν από το μεταξύ τους παιχνίδι στον Πειραιά η γερμανική έκδοση των Financial Times φιλοξενεί πορτρέτο και συνέντευξη του Κυριάκου Παπαδόπουλου, του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή που έφυγε πολύ μικρός από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό για να καθιερωθεί γρήγορα στη Σάλκε, μπαίνοντας στο στόχαστρο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων.
«Έχουν πάρει 39 πρωταθλήματα, αυτό τα λέει όλα» λέει για τον Ολυμπιακό ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, αλλά ο δημοσιογράφος βγάζει τα δικά του συμπεράσματα: «Πρόκειται για μία ευγενική διατύπωση, η οποία στην πραγματικότητα δεν λέει και πολλά. Οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν πετύχει και πολλά πράγματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές έχουν καταφέρει να νικήσουν γερμανικές ομάδες και αυτό ισχύει και για τον Ολυμπιακό».
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι «οφείλει πολλά στον Ολυμπιακό». Σήμερα όμως θεωρείται δεδομένο ότι θα αγωνιστεί για τη Σάλκε: «Έχουμε καλή ομάδα. Δικαιούμαστε λοιπόν να ελπίζουμε ότι θα επιβληθούμε σε αυτόν τον όμιλο με Ολυμπιακό, Άρσεναλ και Μονπελιέ» δηλώνει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.