Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Παθήσεις οισοφάγου

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Μολονότι ο οισοφάγος φαίνεται απλό όργανο, οι παθήσεις του είναι συχνές και εκτείνονται από τα απλά ενοχλήματα του καύσου ως τα μεγάλα κλινικά προβλήματα της απόφραξης και της αιμορραγίας.  Ο οισοφάγος είναι κατακόρυφος μυϊκός σωλήνας, που εκτείνεται από τον φάρυγγα μέχρι το στομάχι.

Έχει μήκος 23 έως 25 εκατοστά στον ενήλικα. Εξυπηρετεί μια και μόνη λειτουργία: τη μεταφορά στερεών τροφών και υγρών από το στόμα στο στομάχι. Η φυσιολογική κινητικότητα του οισοφάγου προκαλεί διάνοιξη και κλείσιμο του αυλού του, προωθώντας την τροφή, ανάλογα με τις καταποτικές κινήσεις που κάνουμε.

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι παθήσεις του οισοφάγου, ποικίλλουν. Τα ξένα σώματα του οισοφάγου είναι συνηθισμένα σε μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους, και ιδιαίτερα σε όσους έχουν τεχνητή οδοντοστοιχία. Νομίσματα, αμάσητη τροφή, παραμάνες, κουμπιά, κουκούτσια φρούτων, ψαροκόκαλα, κόκαλα και τμήματα παιχνιδιών αποτελούν συχνά ευρήματα.


Ένα ξένο σώμα οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει πόνο ή αίσθημα πίεσης πίσω από τον λάρυγγα ή το στέρνο, διαταραχές στην κατάποση υγρών ή στερεών τροφών, εκροή σάλιου, ερεθιστικό βήχα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, δυσχέρεια αναπνοής.

Αιχμηρά ξένα σώματα όπως π.χ. κόκαλα πουλιών, είναι δυνατόν να τρυπήσουν τον οισοφάγο με συνέπεια να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές. Μερικές φορές, τα συμπτώματα είναι ελάχιστα και το ξένο σώμα ανακαλύπτεται τυχαία κατά την εξέταση του ασθενή για διαταραχές κατάποσης ή απώλεια βάρους.

Δισκοειδείς μικρές μπαταρίες είναι δυνατόν να σφηνωθούν στον οισοφάγο και να προκαλέσουν έγκαυμα οισοφάγου και διάτρησή του. 

Για να αποδειχθεί η ύπαρξη ξένου σώματος, είναι απαραίτητος ο ακτινολογικός έλεγχος. Ακολουθεί η αφαίρεσή του με γενική ή τοπική αναισθησία, με τη βοήθεια ειδικών λαβίδων και συνεχή οπτικό έλεγχο. 

Σημαντικές προληπτικές ενέργειες αποτελούν η προσεκτική προπαρασκευή της τροφής, η απαγόρευση συγκράτησης αιχμηρών αντικειμένων στο στόμα και η απομάκρυνση επικίνδυνων παιχνιδιών από το περιβάλλον μικρών παιδιών.
Οι ανωμαλίες της κινητικότητας του οισοφάγου είναι δυνατόν να οφείλονται σε παθήσεις του τοιχώματός του από διάφορες αιτίες.

Εκδηλώνονται με αίσθημα παρεμπόδισης της μετακίνησης της τροφής κατά την κατάποση, παλίνδρομη ροή του περιεχομένου του στομάχου πίσω στον οισοφάγο, κάκοσμη αναπνοή, χρόνιο βήχα, μεγάλη απώλεια βάρους λόγω διαταραχών στη θρέψη του αρρώστου. Συνήθως δεν υπάρχει πόνος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά στη μέση ηλικία. Σε αυτούς τους ασθενείς υπάρχει ένδειξη διαγνωστικής εξέτασης οισοφάγου. 

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση στις ορισμένες περιπτώσεις είναι αποτελεσματική. Ωστόσο συχνά είναι απαραίτητη η διαστολή του στενωμένου τμήματος που προκαλεί ανακούφιση των συμπτωμάτων για μήνες ή χρόνια. Εάν δεν επιτευχθεί ανακούφιση, ο άρρωστος πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Εγκαύματα του οισοφάγου είναι ακόμη μια από τις συχνές του παθήσεις. Προκαλούνται είτε από απροσεξία είτε σκόπιμα από τον ίδιο τον ασθενή που καταπίνει καυστικές ουσίες.

Η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστική: καυστικός πόνος στο στόμα, τον φάρυγγα και τον οισοφάγο, εκροή σάλιου και τάση προς εμετό, πόνος στο θώρακα. Ενδέχεται να εμφανιστεί δύσπνοια. Η άμεση αντιμετώπιση συνίσταται σε άφθονη χορήγηση γάλακτος και νερού, σε ουδετεροποίηση του καυστικού υγρού. Εντός των πρώτων 2 ωρών εκτελείται πλύση του στομάχου. Χορηγούνται αντιβιοτικά και αναλγητικά. 

Η εξέλιξη της πάθησης εξαρτάται από την έκταση του εγκαύματος, τις τυχόν επιπλοκές και από τη συμμετοχή και άλλων οργάνων, όπως ο στόμαχος και ο φάρυγγας.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.