Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Έρευνα ντάμπινγκ στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών προερχόμενων από την Κίνα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Χαιρετίζουμε την έρευνα της Επιτροπής, η οποία ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε βιώσιμη παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών, χωρίς μονοπώλια και αθέμιτες πρακτικές» δηλώνει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς
Έρευνα ντάμπινγκ σε εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών προερχόμενων από την Κίνα και των βασικών τους εξαρτημάτων ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια καταγγελίας από ένωση βιομηχανιών του τομέα σχετικά με τις στρεβλώσεις αγοράς. Πρόκειται για τη σημαντικότερη καταγγελία αντιντάμπινγκ που έχει λάβει ποτέ η ΕΕ αναφορικά με την αξία εισαγωγών. Η Κίνα κατηγορείται για την παροχή επιδοτήσεων στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών πάνελ που εξάγουν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες του κόστους, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν κριθούν ένοχες, οι κινεζικές εταιρίες θα χρειαστεί να καταβάλλουν δασμούς αντιντάμπινγκ.
Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση της Ευρ. Επιτροπής για έναρξη έρευνας ντάμπινγκ κατά της Κίνας, ο κ. Τσουκαλάς έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Είναι θετικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έστω και με καθυστέρηση, ξεκινά έρευνα ντάμπινγκ για τον τομέα των φωτοβολταϊκών. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011 είχα επισημάνει στην Επιτροπή το γεγονός ότι οδηγούμαστε σε μια «πράσινη εξάρτηση» από κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ ήδη από τον Μάιο του 2012 έχουν επιβάλει δασμούς της τάξης του 31% στα εισαγόμενα κινέζικα φωτοβολταϊκά. Στο διάστημα που μεσολάβησε αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες συντηρούν ζημιογόνες επιχειρήσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η έρευνα της Επιτροπής δεν στρέφεται κατά της Κίνας, αλλά αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία για τον εξορθολογισμό της αγοράς και την διασφάλιση της βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας των φωτοβολταϊκών.
Οι «κάτω του κόστους» τιμές των κινέζικων φωτοβολταϊκών μπορεί να μοιάζουν βραχυπρόθεσμα επωφελείς για τους καταναλωτές (π.χ. για τις εταιρείες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα κλπ), αλλά μεσοπρόθεσμα θα καταστρέψουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών, με τεράστιο κόστος σε θέσεις εργασίας, και θα οδηγήσουν σε κινεζικό μονοπώλιο. Μην ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών απασχολεί περισσότερα από 300 000 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει ένας απλός καταναλωτής φωτοβολταϊκών, είτε αυτά προέρχονται από την Κίνα, είτε από την Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει τεράστιο εγχώριο δυναμικό, εάν αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις που θα περιλαμβάνουν ελληνική προστιθέμενη αξία, με τη μορφή συμπαραγωγής και, γιατί όχι, σύνδεση με την εγχώρια έρευνα και καινοτομία. Μόνο έτσι μπορεί να επανιδρυθεί ο εγχώριος κλάδος φωτοβολταϊκών που άφρονες πολιτικές, «πράσινες» κατ' όνομα, οδήγησαν σε μια «φούσκα» την οποία πλέον πληρώνει ο απλός καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας».
Σε σχετική γραπτή ερώτησή του προς την Ευρ. Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε, τον Σεπτέμβριο του 2011, τις επιθετικές βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας στην αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων και τον αντίκτυπό τους στην ευρωπαϊκή παραγωγή.
Ο Επίτροπος Ενέργειας, κ. Έτινγκερ, απαντώντας τότε στον κ. Τσουκαλά, είχε αναφέρει ότι «η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει τη δυνατότητα κίνησης διαδικασίας έρευνας κατά των επιδοτήσεων και/ή αντιντάμπινγκ μόλις λάβει δεόντως τεκμηριωμένη καταγγελία που θα υποβληθεί από κλάδο παραγωγής της ΕΕ», προσκαλώντας ουσιαστικά τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες να προσκομίσουν σχετικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ, «σε περιπτώσεις στις οποίες διαστρεβλώνεται το διεθνές εμπόριο έτσι ώστε αντισταθμιστικές πρακτικές και πρακτικές ντάμπινγκ να προκαλούν ζημία τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, μπορούν να επιβληθούν δασμοί κατά των επιδοτήσεων και/ή αντιντάμπινγκ ύστερα από την έρευνα της Επιτροπής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.