Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ζ. Κ. Γιούνκερ: "Η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της"

H Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά την ανταγωνιστικότητά της, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι θα είχε ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενη έξοδος της Αθήνας από την ευρωζώνη.
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την υπέρβαση της κρίσης χρέους ζητά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εξήγγειλε πρόσφατα η ΕΚΤ δεν επαρκεί για να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της Βαυαρικής Τηλεόρασης (BR), χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι οι χώρες που δέχονται οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και κυρίως η Ισπανία, είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν τους σκληρούς όρους που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Ο κ. Γιούνκερ δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι όροι αυτοί δεν θα γνωστοποιηθούν μέσω των ΜΜΕ. Υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των περικοπών.

«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε συνολικά την Ευρώπη»Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει αυξήσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητά της, τονίζοντας ότι το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 12%. «Δεν είναι αλήθεια ότι τα προγράμματα είναι αναποτελεσματικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. «Οι συνέπειες για τους Έλληνες θα ήταν ολέθριες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ επικαλούμενος τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες. «Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε συνολικά την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε ότι υπάρχουν και όρια για τις χρηματοδότριες χώρες της ευρωζώνης, από τις οποίες δεν θα πρέπει να ζητά κανείς περισσότερα από αυτά που μπορούν να προσφέρουν.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε επίσης για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η βεβιασμένη συγκρότηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά.

Deutsche Welle
Σταμάτης Ασημένιος, BR, afp
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνιδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.