Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Πιέσεις για Κύπρο, ενστάσεις για τραπεζική εποπτεία

Θετικό διαφαίνεται το κλίμα για την Ελλάδα σε Γιούρογκρουπ και Έκοφιν, ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την Κύπρο.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κάλεσε τη Λευκωσία να ξεκαθαρίσει τη στάση της έναντι της διαδικασίας σύναψης ενός μνημονίου με την τρόϊκα. Μετά από συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο Χριστόφια ο κ.Γιούνκερ φάνηκε να εξασφάλισε τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα επισπεύσει τη διαπραγμάτευση με την τρόϊκα, ούτως ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να υπάρξει κατάληξη. Η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει πάντως αντιπροτάσεις προς την τρόϊκα, επιμένοντας ότι η μονόπλευρη λογική λιτότητας θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Η τρόϊκα αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.
Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαμορφώθηκε η ακόλουθη κατάσταση: για την Ισπανία αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση της χώρας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών. Για την Ελλάδα το κλίμα υπήρξε θετικό και φαίνεται ότι η προοπτική επιμήκυνσης του προγράμματος βρίσκεται πλέον στην επίσημη ατζέντα της ΕΕ. Όλα θα κριθούν ωστόσο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στη βάση και της έκθεσης που θα ετοιμάσει η τρόϊκα. Πορτογαλία και Ιρλανδία πήραν τα εύσημα για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.

Ενστάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζώνΩς προς την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών η σχετική συζήτηση στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το πρωί του Σαββάτου έγινε σε τόνους αισιοδοξίας, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των σκανδιναβικών χωρών υιοθέτησαν τη λογική που εξέφρασε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, κατά την οποία δεν είναι εφικτό να μιλάει κανείς για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την 1η Ιανουαρίου 2013. Είναι προφανές ότι η πρόταση δεν απορρίπτεται συλλήβδην, υπάρχουν ωστόσο ενστάσεις ως προς τον χρόνο υλοποίησής της, αλλά και τους όρους που θα τη συνοδεύουν.
Σε γενικές γραμμές το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, αλλά και το ΕΚΟΦΙΝ του Σαββάτου στη Λευκωσία έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της κρίσης και κυρίως για τη βιωσιμότητα του ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποσιωπούν τις τεράστιες δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν.

Deutsche Welle
Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία
Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.