Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τσίπρας από Γερμανία: «Η Μέρκελ ο μεγαλύτερος εχθρός για ευρώ και Ελλάδα»



Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανία: κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να αντιδράσει στο νέο πακέτο λιτότητας, πανευρωπαϊκή διάσκεψη για τα δημόσια χρέη και επίθεση στην Άνγκελα Μέρκελ.Η λιτότητα δεν αποτελεί λύση, αλλά την αιτία του προβλήματος. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το κεντρικό μοτίβο της επιχειρηματολογίας του Αλέξη Τσίπρα κατά την διήμερη επίσκεψη του στην Γερμανία την Παρασκευή και το Σάββατο. Στα πλαίσια της συνάντησης του με την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς στο Βερολίνο την Παρασκευή το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως “αδιέξοδο” και καταστροφικό. Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί το νέο πακέτο περικοπών, η Ελλάδα θα οδηγηθεί “σε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα και η Ευρώπη σε νέους κινδύνους». Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό “να αντιδράσει σε αυτό το πακέτο μέτρων και να διεκδικήσει μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.”

Η πολιτική της λιτότητα οδηγεί στην βαρβαρότητα
Την ίδια επιχειρηματολογία, ότι δηλαδή το πρόβλημα των κρατικών χρεών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού, χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την επόμενη ημέρα στο Αμβούργο. Το ίδρυμα της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit διοργάνωσε πενθήμερο εκδηλώσεων με θέμα τις ευκαιρίες που δίνει το διαδίκτυο για την συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά δρώμενα. Ο κ. Τσίπρας, που ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, ευχαρίστησε στην αρχή της ομιλίας του την Γερμανία για την “ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη” που έδειξε προς τους έλληνες αντιστασιακούς στην περίοδο της χούντας.
Αυτή ήταν μια από τις λίγες στιγμές αβρότητας στην ομιλία του. Στην συνέχεια επέλεξε να μιλήσει σε μια σκληρή γλώσσα. Αναφερόμενος στο μνημόνιο το παρομοίωσε με την ταπεινωτική για τη Γερμανία Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με αυτήν του γερμανού καγκελαρίου Χάινριχ Μπρύνινγκ στις αρχές της δεκαετίας του '30. Η πολιτική της λιτότητας, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, εγκυμονεί τον κίνδυνο της επανάληψης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Αφίσα με τους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων
Αποτέλεσμα των “βάρβαρων επιλογών” που γίνονται στο όνομα της διάσωσης του ευρώ είναι «νέοι εθνικοί εγωισμοί, η αναβίωση του εθνικισμού, οι αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς και το κλίμα της σύγκρουσης μεταξύ του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης». Αυτές οι πολιτικές απειλούν κατά τον κ. Τσίπρα το ευρώ και “αγνοούν τελείως τις κολοσσιαίες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης, από το ντόμινο που θα ακολουθήσει την έξοδο μιας χώρας”. Βασικός εκφραστής αυτών των πολιτικών είναι κατά τη γνώμη του η γερμανίδα καγκελάριος: «Αν και κ. Μέρκελ διαρκώς μιλάει για την ανάγκη να σωθεί το ευρώ, είναι αυτή που με την πολιτική της, σήμερα, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ και για την Ελλάδα».
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, βιώσιμη λύση του ελληνικού προβλήματος θα αποτελούσε πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος κατά το πρότυπο της Διάσκεψη του Λονδίνου, το 1953. Εκεί η Γερμανία κατάφερε την διαγραφεί σημαντικού μέρους του χρέους της και να εξασφαλίσει πενταετή αναστολή του υπολοίπου και κατόπιν αποπληρωμή του σε διάστημα τριακονταετίας, με “ρήτρα ανάπτυξης”.

Αποστάσεις από Τσίπρα
Στο Αμβούργο ο κ. Τσίπρας απεύθυνε το απόγευμα του Σαββάτου χαιρετισμό σε κεντρική εκδήλωση ενάντια στην κοινωνική ανισότητα που διοργάνωσαν τα συνδικάτα, οργανώσεις νεολαίας και κοινωνικές ομάδες. Στην ομιλία του στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο διαβεβαίωσε τους χιλιάδες διαδηλωτές ότι μέσα από τους αγώνες του ο ελληνικός λαός θα κάνει το μνημόνιο “κουρελόχαρτο” και ότι “πολύ σύντομα η Ελλάδα θα αποκτήσει δημοκρατική αριστερή κυβέρνηση”.
Όπως είχε γίνει προηγουμένως γνωστό, για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν την εκδήλωση είχαν διαμαρτυρηθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι, επειδή κατά την άποψη η πολιτική του δεν είναι συμβατή με τους στόχους της εκδήλωσης.
Ανάλογης αντιμετώπιση της “επίσημης Γερμανίας” έτυχε ο κ. Τσίπρας πρόσφατα και σε μια άλλη περίπτωση. Όπως παραδέχθηκε μετά από σχετική ερώτηση, μια πρόσκληση να επισκεφθεί ανεπίσημα την γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα ΚfW στην Φρανκφούρτη προκειμένου να ενημερωθεί για την τρόπο δράσης της, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.