Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Το Τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς ως μοχλός Τοπικής Ανάπτυξης

Γράφει ο Παύλος Πασσαλίδης
Μας ικανοποιεί ως Κιλκισιώτες η κάλυψη όλων των θέσεων στο Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής του ΤΕΙ Κιλκίς.
Εισάγονται φέτος 114 σπουδαστές, έναντι 94 που είχαν εισαχθεί πέρσι και προστίθενται στους 594 ενεργούς σπουδαστές.
Τα σημερινά δεδομένα με τον ικανό αριθμό σπουδαστών, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, τη μοναδικότητα του Τμήματος στη χώρα με σύγχρονο περιεχόμενο σπουδών, τις διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και πολλά άλλα, αποτελούν εχέγγυα συνέχισης της λειτουργίας του.
Επισημαίνουμε ακόμη τις δυνατότητες για περαιτέρω εξέλιξή του με βάση πάντοτε και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
1. Την ανάδειξή του σε Τεχνολογικό Κέντρο Επιμόρφωσης της περιοχής μας σε σύνδεσή του με το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΙΕΚ) Κιλκίς και τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της ΠΕ Κιλκίς.
2. Τη λειτουργία Μεταπτυχιακού Τμήματος Σπουδών.
3. Την ίδρυση δύο ακόμη συναφών τμημάτων, ώστε να αποκτήσει την αυτοτέλεια του και να μετατραπεί από Παράρτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε ΤΕΙ Κιλκίς.
Η κοινωνία του Κιλκίς και οι φορείς του οφείλουν να:
1) Κατανοήσουν και αποδεχθούν τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος ως μοχλό τοπικής ανάπτυξης που ωφελεί και την ευρύτερη περιοχή.
2) Ερευνήσει κάθε φορέας και δηλώσει τη δυνατότητά του να συμβάλλει στην αξιοποίηση και βιωσιμότητα του Τμήματος, από μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους.
3) Συμβάλλουν στη λειτουργία του που θα απαιτεί πλέον και ίδιους πόρους, δεδομένων των περικοπών από εθνικούς πόρους λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του περιορισμού έως και μηδενισμού των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
4) Επιδείξουν ετοιμότητα στο σύσσωμο της βούλησης των φορέων για στήριξη της λειτουργίας του, εν όψει της αξιολόγησης από την Πολιτεία της βιωσιμότητας των περιφερειακών ΤΕΙ.
5) Προβάλλουν παντοιοτρόπως το Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων σε όλη τη χώρα για προσέλκυση σπουδαστών, αλλά και προκαλώντας τη ζήτηση από επιχειρήσεις, αφού το γνωστικό αντικείμενο του κλάδου περιέχει το σχεδιασμό μονάδας της τεχνολογίας παραγωγής ενδυμάτων και το μάρκετιγκ ειδών ένδυσης.
6) Καθιερώσουν Ημέρα σπουδαστή του Τμήματος του ΤΕΙ Κιλκίς. Επίσημο καλωσόρισμα των νέων σπουδαστών και διατήρηση επαφής με την κοινωνία μας.
7) Οργανώνουν περιοδικά γεγονότα εξωστρέφειας σε συνεργασία με την διοίκηση του Τμήματος, όπως διαγωνισμοί, εκθέσεις, fashion shows στο Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού χρειασθεί.
8) Ενημερώνουν τους νέους σπουδαστές κατά τη διάρκεια της εγγραφής τους με έντυπα και φυσική παρουσία για τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη και να τους διευκολύνουν στην εγκατάστασή τους. Φέτος οι εγγραφές είναι 11-28 Σεπτεμβρίου.
Για όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι θα χρειασθεί εθελοντισμό, αλλά και οικονομικές παροχές. Σε μια δύσκολη εποχή θα πρέπει να αξιολογήσουμε πού και πώς πρέπει να διατίθενται οι δημόσιοι πόροι. Ότι κάνουμε πάντως για την στήριξη του Τμήματος ΤΕΙ που λειτουργεί στο Κιλκίς αποτελεί μια άυλη επένδυση με πολλές προστιθέμενες αξίες στο άμεσο, αλλά κυρίως στο απώτερο μέλλον.
Αν μη τι άλλο, ας δούμε πόσο συνέβαλε η παρουσία των ΤΕΙ στην πρόοδο των πόλεων όπου λειτουργούν, στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη. Αυτό υποστηρίζουμε άλλωστε σταθερά από τον Οκτώβριο του 1991, όταν εισηγηθήκαμε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς την σκοπιμότητα, αλλά και την αναγκαιότητα ίδρυσης ΤΕΙ.
Καλωσορίζουμε τους νέους σπουδαστές στην πόλη μας. Ευχόμαστε καλή και αποδοτική ακαδημαϊκή χρονιά στους σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.