Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Διυπουργική σύσκεψη υπό το συντονισμό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου για τη λαθρομετανάστευση

Υπό τον συντονισμό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, διυπουργική σύσκεψη για τη λαθρομετανάστευση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στη σύσκεψη εκτός του κ. Παναγιωτόπουλου μετείχαν ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ.κ. Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής κ. Άγγελος Συρίγος, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιανόπουλος, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος (ΛΣ) Κωνσταντίνος Κουνουγιέρης και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Μετά τη σύσκεψη οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Δένδιας και Μουσουρούλης προέβησαν σε δηλώσεις:
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε κατ’ αρχήν να καλωσορίσω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το καλό φίλο και συνάδελφο τον κ. Νίκο Δένδια και τον άλλο καλό φίλο και συνάδελφο, τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον κ. Κωστή Μουσουρούλη.
Θέλω να καλωσορίσω επίσης τους στενούς του συνεργάτες, που ανήκουν στο στελεχικό δυναμικό και του ενός Υπουργείου και του άλλου. Τους Γενικούς Γραμματείς, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον Υπαρχηγό του Λιμενικού, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Με εντολή του Πρωθυπουργού εντείνουμε το συντονισμό μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων για να αντιμετωπίσουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης.
Βεβαίως, δίπλα σε αυτό το θέμα, είναι ξεχωριστό θέμα το δεύτερο, δημιουργείται πλέον ένα κύμα προσφύγων και όχι λαθρομεταναστών, προσφύγων που προέρχεται από τη Συρία. Έχουμε μαζική έξοδο Συριακού πληθυσμού, το οποίο και αυτό αποτελεί ένα δεύτερο κεφάλαιο και ένα δεύτερο αντικείμενό μας, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, βασιζόμενοι στις συμφωνίες που προέρχονται και στο διεθνές δίκαιο και στις συμφωνίες που απορρέουν από τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το πρόβλημα των προσφύγων αποτελεί ένα μεγάλο θέμα, πολύ μεγάλης ανθρωπιστικής σημασίας για το σύγχρονο κόσμο. Η Ελλάδα ως χώρα μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τιμώντας τη παράδοση που έχει από την εποχή της Ελληνικής Κλασικής Αρχαιότητας, φροντίζει πάντα να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμετέχει στη πρώτη γραμμή σε πολιτικές της διεθνούς κοινότητας με τις οποίες προστατεύονται πρόσφυγες από οπουδήποτε και αν προέρχονται.
Με λύπη βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ότι η έκρυθμη κατάσταση η οποία επικρατεί στη Συρία, οδηγεί εκτός Συριακών συνόρων Σύρους πολίτες, κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής κατηγορίας.
Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει, με βάση τον καταστατικό χάρτη το Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με βάση το διεθνές δίκαιο, τιμώντας την παράδοση του Ελληνικού Έθνους από τα χρόνια της Ελληνικής Κλασικής Αρχαιότητας μέχρι σήμερα. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο και είμαστε εδώ ακριβώς για να συζητήσουμε πολιτικές και να εξειδικεύσουμε πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή.
Υπάρχει, όμως και ένα δεύτερο κεφάλαιο που αφορά τη λαθρομετανάστευση. Η λαθρομετανάστευση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.
Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από τη πρώτη στιγμή που ορκίστηκε η Κυβέρνησή του, καταβάλουμε μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια, όλα τα αρμόδια Υπουργεία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, το οποίο βεβαίως δεν εξαντλείται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά και μεθοδικά.
Ήδη τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στον Έβρο, μεταφορά συνοριοφυλάκων, και ούτω κάθ’ εξής, έχουν οδηγήσει σε μία ανάσχεση του ρεύματος στη περιοχή.
Αντίθετα, τον τελευταίο καιρό καθώς προχωρούν και οι εξελίξεις στη Συρία, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα.
Η πρώτη απόφαση της Κυβέρνησης είναι να επιχειρήσουμε να ανασχέσουμε και αυτό το κύμα λαθρομετανάστευσης στην περιοχή που επιχειρεί να εισέλθει στη χώρα, δηλαδή στην ακριτική περιοχή του Αιγαίου, στα θαλάσσια σύνορά μας.
Για αυτό λοιπόν εντείνουμε τη συνεργασία μας και προχωρούμε προς τη κατεύθυνση δρομολόγησης άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τον κύριο Γεωργιάδη, ο οποίος κάτω από τις εντολές των αρμοδίων Υπουργών και του Υπουργού του κυρίου Δένδια, προχώρησε σε μία συγκεκριμένη μελέτη. Την οποία πρέπει να δούμε σε γενικές γραμμές γιατί νομίζω ότι σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδίου είναι αυτό το οποίο θα μας δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε.
Ευχαριστώ και πάλι τους συναδέλφους.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη βοήθεια που μας παρέχει, που παρέχει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος, του εθνικής σημασίας ζητήματος, της λαθρομετανάστευσης, με τη παροχή στρατοπέδων και γενικά με την ενίσχυση η οποία δίνεται.
Η σύσκεψη σήμερα όπως σαφέστατα δήλωσε ο κύριος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει να κάνει αφενός μεν με τη περαιτέρω συζήτηση του σχεδίου «ΙΩΝ», το οποίο είναι το σχέδιο το οποίο προετοίμασε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πιθανών προσφυγικών ροών εξαιτίας της κρίσης της Συρίας. Το σχέδιο αυτό υπεβλήθη στον Πρωθυπουργό της Χώρας, Αντώνη Σαμαρά κατά τη σύσκεψη που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το μεσημέρι.
Εγέννετο αποδεκτό και δόθηκε η εντολής προς στους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς, τον κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον κύριο Κωστή Μουσουρούλη και εμένα, να συνεχίσουμε τις συζητήσεις που απαιτούνται για την εξειδίκευση των λεπτομερειών για την άμεση δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου.
Και από εκεί και πέρα, ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε επίσης το πώς θα πετύχουμε την ανάσχεση στα ανατολικά σύνορα της Χώρας, στο Αιγαίο Πέλαγος των λαθρομεταναστευτικών ροών, για την οποία είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία των τριών υπουργείων, των στελεχών τους, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του Λιμενικού σώματος και της Αστυνομίας.
Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω κύριε Υπουργέ για τη συνεργασία και να σας παρακαλέσω να διαβιβαστούν δι’ υμών προς τις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων οι θερμές μου ευχαριστίες για τη βοήθεια της οποίας απολαμβάνουμε.
Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου τον Υπουργό που μας φιλοξενεί, καθώς και τους συνεργάτες του Υπουργού, του συναδέλφου του κυρίου Δένδια, για τη προσπάθεια που καταβάλουν.
Η λαθρομετανάστευση είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι ένα πρόβλημα που η χώρα μας δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της. Το βάρος είναι δυσανάλογο.
Είναι αλήθεια ότι οι μεταναστευτικές ροές στα Ανατολικά θαλάσσια σύνορα είναι αυξημένες. Εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση ένα διακλαδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που ήδη έχει φέρει αποτέλεσμα.
Όσον αφορά στο Λιμενικό Σώμα η προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί και έχει γνωστοποιηθεί σε όλους σας αφορά την ενίσχυση πλωτών και εναέριων μέσων και υποστήριξη αυτών από τη FRONTEX η οποία έχει ενεργοποιηθεί και έχει παρατείνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τον οποίον και χρηματοδοτεί με επιπλέον πόρους.
Από αυτήν την σύσκεψη αναμένουμε πολλά, πέραν από την εφαρμογή της απόφασης του Πρωθυπουργού. Αναμένουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, και την αντιμετώπισή του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.