Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Γλυκαίνει η προκαταβολή των 2,75 ευρώ στα καπνά από το δεύτερο «χέρι»

Η Καπνική Μιχαηλίδης επαναλαμβάνει την περσινή τακτική της δίνοντας στους καλλιεργητές 2,75 ευρώ το κιλό προκαταβολή, ανεξάρτητα από τις ποιότητες του πρώτου και του δεύτερου «χεριού», με σκοπό να «καθαρίσει» το συνολικό ποσό μετά το τέλος της συγκομιδής.Στο τέλος της συγκομιδής του δεύτερου «χεριού» βρίσκεται η καπνοκαλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα και ήδη οι έμποροι έχουν δείξει ότι προτίθενται να τηρήσουν τα συμβόλαια που έκλεισαν πριν από μερικούς μήνες με τους παραγωγούς.
Η Καπνική Μιχαηλίδης προχωρά ένα βήμα παραπέρα και επαναλαμβάνοντας την περσινή τακτική της και δίνει στους καλλιεργητές 2,75 ευρώ το κιλό προκαταβολή, ανεξάρτητα από τις ποιότητες του πρώτου και του δεύτερου «χεριού», με σκοπό να «καθαρίσει» το συνολικό ποσό μετά τη συγκομιδή του τέταρτου «χεριού», που πληρώνεται και ακριβότερα από όλα. Πρόκειται για μία αρκετά καλή εξέλιξη για τους καλλιεργητές, αφού τους βοηθά να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους, που ειδικά για τον καπνό είναι πολύ υψηλά, λόγω του εργατικού κόστους. Εξάλλου και αυτή η μερίδα παραγωγών πλήττεται από έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι γεωπόνοι αρνήθηκαν να τους δώσουν με πίστωση το σπόρο και το λίπασμα για τη φετινή περίοδο.
Όσον αφορά τις άλλες δύο ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο καπνεμπόριο στην Ελλάδα, τη Μισσιριάν και τη Socotab, για το πρώτο «χέρι» δίνουν 1-1,50 ευρώ το κιλό, εκτιμώντας την ποιότητα του προϊόντος σχεδόν από το χωράφι και για το δεύτερο «χέρι» 1,80-2,80 ευρώ το κιλό.
Όπως μας πληροφορεί ο Νίκος Σαρακατσάνος, καπνοπαραγωγός από την Ημαθία, οι απώλειες από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού υπολογίζονται σε 20-30%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, «η πληρωμή γίνεται σε 10 μέρες από την παράδοση του προϊόντος. Στο πρώτο χέρι οι τιμές ξεκινούν από 1,50 και φτάνουν τα 2,80 ευρώ, το δεύτερο χέρι η τιμή ανεβαίνει στα 3,10 ευρώ, στο τρίτο στα 4,45 ευρώ και στο τέταρτο η τιμή ανεβαίνει ίσως και πάνω από τα 6 ευρώ. Η μέση τιμή του προϊόντος αγγίζει τα 4,30 με 4,40 ευρώ το κιλό». Οι διαφορές στην τιμή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, οφείλονται στο γεγονός ότι τα καπνά στην Ξάνθη είναι κατά κύριο λόγο μπασμάς, που πωλείται ακριβότερα από τα καπνά ανατολικού τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.