Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Τυριά: Τι πρέπει να ξέρουμε αγοράζοντας στο super market

- Όταν ο πωλητής κόβει στην μηχανή φέτες τυρί του τοστ, έχουμε το δικαίωμα να του/της ζητήσουμε να μας δείξει την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο πλαστικό περιτύλιγμα του ‘μπαστουνιού’ από το οποίο κόβει τις φέτες. Για να αποφευχθούν πιθανόν παρεξηγήσεις, η συγκεκριμένη ενέργεια απαιτείται αν τη στιγμή της κοπής ο καταναλωτής έχει υποψίες για κακή ποιότητα του προϊόντος.

-  Πάντα οι φέτες τυρί του τοστ πρέπει να κόβονται σε ξεχωριστή μηχανή κοπής και όχι σε αυτή που κόβουν αλλαντικά (ζαμπον,παριζα,σαλαμι κλπ).

-  Εάν υποπέσει στην αντίληψη σας ότι το μπαστούνι’ που διάλεξε ο πωλητής για να κόψει τις φέτες σας βρισκόταν εκτός ψυγείου, απλά υποδείξτε του/της να επιλέξει ‘μπαστούνι’ της εταιρίας της αρεσκείας σας που βρίσκεται σε περιβάλλον ψύξης. Συνήθως για λόγους ευκολίας και ελαχιστοποίησης του χρόνου εξυπηρέτησης, τις ημέρες που η πελατειακή κίνηση στα σουπερ μάρκετ είναι αυξημένη (Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα), οι πωλητές αφήνουν ελάχιστα μπαστούνια εντός ψυγείου κατά την διάρκεια της εξυπηρέτησης. Εν ολίγοις, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι τυριά και αλλαντικά εκτός ψύξης αλλοιώνονται ως ένα βαθμό.

-  Πολλές φόρες τα σουπερ μάρκετ πωλούν τριμμένο τυρί χύμα (συνήθως ένταμ ή γκουντα). Εάν αυτό βρίσκεται σε σακουλάκι, καλό θα είναι να ρίξετε μια ματιά στη σύσταση του τυριού πριν το βάλετε στο καλάθι σας . Δείγματα υγρασίας εντός της συσκευασίας δηλώνει ότι έχει διεισδύσει αέρας και συνεπώς το τυρί δεν είναι φρεσκοτριμμενο. Το τυρί διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια παρά τριμμένο.

-  Προτιμάτε τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Τα συγκεκριμένα τυριά πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτών των τυριών προέρχεται από φυλές προβάτων, αιγών και αγελάδων που εκτρέφονται σε οριοθετημένη περιοχή και των οποίων η διατροφή στηρίζεται στην χλωρίδα της συγκεκριμένης περιοχής. Ένα τυρί Π.Ο.Π που παρασκευάζεται, υπόκειται σε αυστηρούς ειδικούς ελέγχους και διέπεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

-  Αρκετά σουπερ μάρκετ πωλούν τυριά με δική τους επωνυμία, συνεργαζόμενα πάντα με αυτόνομα τυροκομεία. Όπως οι περισσότεροι έχετε παρατηρήσει, ο αέρας εντός της συσκευασίας έχει αποσυμπιεστεί για ευνόητους λόγους. Δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που ο αέρας δεν έχει αποσυμπιεστεί πλήρως (ευδιάκριτα κενά) με αποτέλεσμα η χρονική διάρκεια διατήρησης του να μην είναι τόσο εκτενής.

-  Τα άτομα που ανήκουν στις επικίνδυνες πληθυσμιακές ομάδες (έγκυες γυναίκες,νεογέννητα, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων ειδών τυριών ιδίως μαλακών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πιθανότητα κατανάλωσης τροφίμων που ενδέχεται να περιέχουν το μικροοργανισμό Λιστέρια (Listeria monocytogenes).

-  Ελπίζουμε, μετά από τις παραπάνω συμβουλές, να μπορείτε να επιλέξετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα το τυρί που σας αρέσει.

-  Όπως είναι γνωστό, το τυρί αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς στα συστατικά του συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες, λίπος, λακτόζη, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και κυρίως το ασβέστιο. Τα ίδια συστατικά περιέχονται και στο γάλα από το οποίο παράγεται, αλλά το πλεονέκτημα του τυριού είναι ότι έχει μικρότερο όγκο και απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

4 σχόλια:

  1. φιλε Κωστα θα μας κανεις να αρχισουμε να πηγαινουμε στο σουπερ μαρκετ αν φωτογραφια ειναι αληθηνη και εχουμε εστω και μια ελπιδα οτι μπορει να δουμε απο κοντα τις νοικοκυρες να ψωνιζουν τυρι.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα πολύ καυτές διακοπές κάνεις......
    Μην με κάνεις ν' αμαρτήσω γιατί είμαι παντρεμένος..... λέει ένα τραγούδι ηπειρώτικο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστα στις επικίνδυνες πληθυσμιακές ομάδες γράψε κι εμένα.....

    Αυτό άρθρο είναι για πολλά like, twite τσίου-τσίου και άλλλα πολλά.....

    Έκανες καλό ταμείο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "οι φέτες τυρί του τοστ πρέπει να κόβονται σε ξεχωριστή μηχανή κοπής και όχι σε αυτή που κόβουν αλλαντικά".
    Αυτό προβλέπεται κάπου, μπορούμε να το απαιτήσουμε ή απλά ... καλό είναι να ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.