Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Όχι σε νέο πακέτο από Σόιμπλε και Κάουντερ

Πηγή: Deutsche Welle
Σκληραίνει το γερμανικό μέτωπο την ώρα που φτάνει στο Βερολίνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα και τις συνομιλίες του με την Α. Μέρκελ.
Η επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου στο Βερολίνο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που σκληραίνει η γερμανική στάση ως προς την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια αλλά και άλλες διευκολύνσεις. Ακόμη και ο ομόλογος του κ. Αβραμόπουλου, ο Γκίντο Βεστερβέλε, επιμένει ότι “μια χαλάρωση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, δεν δικαιολογείται” και ότι “το κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρώπη, βρίσκεται στην Αθήνα.” (Tagesspiegel).Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ούτε για τον χρόνο εφαρμογής και ούτε για το περιεχόμενο (Spiegel). Ο κ. Κάουντερ απορρίπτει -όπως και ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- κάθε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Νέα τρύπα δις;Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μία στιγμή όπου διαρρέουν πληροφορίες ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Αθήνα η Τρόικα ανακάλυψε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια δεν λείπουν 11,5 δις ευρώ, αλλά μέχρι και 14 δις ευρώ. Αιτία για τη νέα τρύπα δισεκατομμυρίων αποτελούν κατά το περιοδικό Σπίγκελ οι καθυστερήσεις όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και οι μειωμένες φορολογικές εισπράξεις λόγω επιδείνωσης της ύφεσης.
Επιπλέον, οι απεσταλμένοι της Τρόικας επικρίνουν στην ενδιάμεση έκθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξηγήσει μέχρι τώρα πως θα καλύψει την περικοπή των 11,5 δις ευρώ, καθώς περίπου το ένα τρίτο δεν καλύπτεται. Όπως επισημαίνει το Σπίγκελ και προκειμένου να διευκολύνουν την Ελλάδα οι χώρες τις ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων ή ακόμη και να τα παγώσουν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.