Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Δηλώσεις Σαμαρά και Ολάντ μετά τη συνάντησή τους

FRANCOIS HOLLANDE: Κυρίες και κύριοι, είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντά τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Και βεβαίως, υπογράμμισα σ’ αυτή τη συνάντηση, κατ’ αρχήν, τη βαθειά φιλία που ενώνει τις δύο χώρες και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε.

Χαιρέτισα τις επώδυνες προσπάθειες τις οποίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός εδώ και 2,5 χρόνια και, σε μια στιγμή που πρέπει ακόμη να αναληφθούν δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση όλων αυτών που έχουν ήδη γίνει.
Βεβαίως, για μένα, δεν τίθεται θέμα της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και οι Έλληνες πολιτικοί βούληση για να οδηγήσουν τις μεταρρυθμίσεις έως την ολοκλήρωσή τους. Όλα αυτά, βεβαίως, με τρόπο που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός.
Η Έκθεση της τρόικα θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες αποφάσισε, με τις εκλογές, ο ελληνικός λαός. Και τότε, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αυτό που έχει να κάνει.
Δεσμεύσεις, λοιπόν, και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως αποφάσεις. Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν.
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον κ. Σαμαρά που ήρθε εδώ, για τον τρόπο με τον οποίο μίλησε για τον γαλλικό λαό και για τη σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια.
Οι δύο χώρες μας ενώνονται από την ιστορία, αλλά πιστεύω και από το μέλλον μας. Έχουμε κοινές αξίες, όπως η Δημοκρατία και η ελπίδα που πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα πω δυο λόγια στα γαλλικά και στη συνέχεια θα μιλήσω στα ελληνικά.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για το γεγονός που μας δεχθήκατε σήμερα. Σήμερα που ήταν μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς για την ιστορία της Γαλλίας, αλλά και για την ιστορία της Ελλάδος. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας για να εκφράσω απέναντι στον γαλλικό λαό τις ευχές του ελληνικού λαού, σε ό,τι αφορά την επέτειο για την απελευθέρωση του Παρισιού.
Οι δύο λαοί είναι στενά συνδεδεμένοι, έχουν σφυρηλατηθεί οι σχέσεις τους μέσα από κοινούς αγώνες στο όνομα της ελευθερίας, αλλά και κοινών ιδεωδών. Τα έθνη Γαλλίας και Ελλάδος έχουν μία ιστορική μνήμη, η οποία πραγματικά, δικαίως, θα πρέπει να τους κάνει να αισθάνονται υπερήφανοι.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στα ελληνικά, είπε τα εξής:
Θα ήθελα να αναφέρω ότι σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Γάλλο Πρόεδρο και να συζητήσουμε τις μεγάλες απειλές, τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και τις κοινές προοπτικές που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη.
Κάποιοι ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Βρίσκομαι εδώ για να διαβεβαιώσω τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι σήμερα αποφασισμένη να τα καταφέρει. Και θα τα καταφέρει. Να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση της. Να παραμείνει, όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, μέσα στην ευρωζώνη και να ξαναπαίξει τον ρόλο που της πρέπει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μια τέτοια επιτυχία της Ελλάδας θα παίξει και έναν ευρύτερο ρόλο. Θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματά της και ενωμένη να προχωρά μπροστά.
Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋπόθεση για να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει και η Ελλάδα και η Ευρώπη, που είναι η εξάλειψη των ελλειμμάτων, του χρέους, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η ανάγκη δηλαδή να γίνουν οι οικονομίες πιο ανταγωνιστικές, οι αποκρατικοποιήσεις και η δικαιοσύνη και επιτρέψτε μου να πω ιδιαίτερα η φορολογική δικαιοσύνη.
Αλλά για να πετύχουμε όλα αυτά, να μην ξεχνάμε την ανάπτυξη. Οικονομίες που αργοπεθαίνουν χωρίς ανάπτυξη, δεν εξυγιαίνονται. Τελικά, ισοπεδώνονται. Κι εμείς θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο, γι’ αυτό και πρέπει να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης άμεσα.
Θέλω να επαναλάβω ότι οι Έλληνες είμαστε λαός υπερήφανος. Δεν μας αρέσει καθόλου να δανειζόμαστε και να εξαρτώμεθα από δανεικά χρήματα. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ανάπτυξη.
Και κάτι τελευταίο: Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Ευρώπη, μεταξύ άλλων, σημαίνει Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια. Οι κοινωνίες που δοκιμάζονται έχουν ανάγκη να κρατήσουν ζωντανή την Ελπίδα, όρθια τη Δημοκρατία και ακέραιη την Αξιοπρέπειά τους, ώστε να συγκρατήσουν ενωμένη τη χώρα τους, ώστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή στη χώρα τους.
Και επειδή ξέρω ότι ασπάζεστε αυτές τις απόψεις και επειδή το είπατε και προηγουμένως στη συνάντηση που είχαμε, θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη θέση σας, καθώς και για τη φιλία και τη συμπαράσταση που εκφράζει η Γαλλία απέναντι στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.