Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Μέτρα πρόληψης της νόσου των λεγεωναρίων

Από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ ανακοινώνεται ότι κλιμάκια υπαλλήλων Εποπτών Δημόσιας Υγείας της υπηρεσίας διενεργούν αυτοψίες/ελέγχους σε μεγάλα δημόσια κτίρια και μονάδες φιλοξενίας ατόμων (ξενοδοχειακές μονάδες, μονάδες υγείας, νοσοκομεία κτλ), με σκοπό την ενημέρωση των υπευθύνων για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων.
Υπενθυμίζεται ότι η νόσος των λεγεωναρίων είναι σοβαρή ασθένεια, που παρουσιάζεται συνήθως στους επισκέπτες και διαμένοντες σε τουριστικά καταλύματα, μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κλινικές κτλ) και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές, ειδικά στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».
Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται μέσω του αέρα, με τα σταγονίδια νερού που σχηματίζονται από μεγάλα κεντρικά κλιματιστικά συστήματα που εξυπηρετούν τις ξενοδοχειακές μονάδες, νοσοκομεία και άλλους παρόμοιους χώρους διαμονής και παραμονής ατόμων, καθώς επίσης και με τα σταγονίδια νερού που δημιουργούνται από καταιονιστήρες (ντουζιέρες), ακόμα δε και από τους νιπτήρες πλυσίματος χεριών και τις λεκάνες λουτρού.
Ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του βακτηριδίου της λεγιονέλλας υπάρχουν στα δίκτυα διανομής ζεστού νερού με θερμοκρασία πάνω από 20 και κάτω από 45 βαθμούς Κελσίου, όπου, από την ταυτόχρονη παρουσία οργανικών και ανόργανων υλών και μικροοργανισμών, σχηματίζεται βιομεμβράνη με πλήθος μικροβιακών αποικιών, που αποτελεί μόνιμη πηγή μόλυνσης του νερού. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στα μεγάλα κτίρια με εκτεταμένο και πολύπλοκο σύστημα διανομής νερού, ειδικά δε στις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν εποχιακά, υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το νερό του δικτύου τους να παραμένει στάσιμο.
Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται συστηματική λήψη των μέτρων που απαιτούνται για την συντήρηση και σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων όπως :
· Να γίνεται τακτική απολύμανση των δικτύων νερού με κατάλληλη μέθοδο η οποία θα εξασφαλίζει την εξόντωση των μικροβίων.
· Η συγκέντρωση της απολυμαντικής ουσίας στο νερό πρέπει να ελέγχεται συνεχώς ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα.
· Διενέργεια τεχνικής έρευνας από ειδικούς των κυκλωμάτων νερού για την αναγνώριση τυχόν υπαρχόντων σημείων του δικτύου όπου το νερό παραμένει στάσιμο (λ.χ. κλειστά δωμάτια, τμήματα των μονάδων που λειτουργούν μόνο έκτακτα, χώροι συνεδρίων κτλ) και εκτέλεση σχετικών εργασιών, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή του νερού σε όλα τα σημεία.
· Συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση των δεξαμενών νερού.
· Τακτική συντήρηση των κλιματιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούν πύργους ψύξης, ώστε να αποκλείεται η διαρροή νερού/σταγονιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.