Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σαμαράς: «Εγγυώμαι προσωπικά την αποπληρωμή των δανείων»

Πηγή: Deutesche Welle
Σε νέα του συνέντευξη σε γερμανικό έντυπο ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται στους Γερμανούς την αποπληρωμή όλων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.
«Αυτό το εγγυώμαι προσωπικά», λέει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς προς την Süddeutsche Zeitung (Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ) προαναγγέλλοντας παράλληλα νέες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου με την πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά και ιδιωτικοποιήσεις. «Σας διαβεβαιώνω ότι θα ανταποκριθούμε», τονίζει ο κ. Σαμαράς παραδεχόμενος ότι πολλά πράγματα πήγαν στραβά. «Είναι σωστό ότι πολλοί Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει», όπως λέει.
Ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι ξεκινά μια νέα εποχή όπου η πολιτική της Ελλάδας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη. «Δεν μου είναι τόσο σημαντικό να επανεκλεγώ, θέλω να αλλάξω τη χώρα», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επίσης, στο δεύτερο κομμάτι της συνέντευξής του στην εφημερίδα Bild που δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Σαμαράς προαναγγέλλει μια εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας, ένα «εντυπωσιακό comeback», τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Θυμηθείτε ότι όταν το 2004 η ελληνική ομάδα κατέκτησε το Euro, αυτό θεωρήθηκε θαύμα. Αλλά ο κοινός μας φίλος, ο γερμανός προπονητής μας Ότο Ρεχάγκελ είχε πει τότε ότι η επιτυχία ήταν το αποτέλεσμα ενός μείγματος από τυπικές γερμανικές αρετές και τον ελληνικό ενθουσιασμό και εφευρετικότητα. Έχουμε λοιπόν τη σωστή συνταγή».
Ο Α. Σαμαράς καλεί μάλιστα μέσα από τις σελίδες της Bild την Α. Μέρκελ να επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα. «Mία επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ», όπως λέει ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη αυτή «θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύντομα».

Συνάντηση Μέρκελ - ΟλάντΚαταρχήν όμως η γερμανίδα καγκελάριος υποδέχεται σήμερα στο Βερολίνο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να συντονίσουν, μεταξύ άλλων, τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα. Στις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, θα γίνουν κοινές δηλώσεις πριν ξεκινήσει το δείπνο εργασίας των δυο ηγετών. Από τη Μολδαβία η καγκελάριος επανέλαβε ότι όλοι θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Και προανήγγειλε ότι κατά τις αυριανές συνομιλίες της με τον Α. Σαμαρά δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, καθώς αυτό θα γίνει στη βάση της νέας έκθεσης της Τρόικας.
Στην ίδια τη Γερμανία και σε πολιτικό επίπεδο η συζήτηση για την Ελλάδα και το αίτημα για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής καλά κρατεί. Κατηγορηματικά αντίθετος στη διάθεση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα εμφανίζεται για άλλη μια φορά σήμερα ο υπ. Οικονομίας Ρέσλερ που επαναλαμβάνει μέσω της Bild ότι όποιος δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα δεν μπορεί να περιμένει και τη συνέχιση της βοήθειας. Αντίθετα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Σταϊνμάγερ, σε δηλώσεις του στην Frankfurter Rundschau, δείχνει συμβιβαστική διάθεση λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να τιναχθούν όλα στον αέρα εξαιτίας ενός αιτήματος για παράταση 12 μηνών και προβλέπει μάλιστα ότι στο τέλος θα συναινέσει και η ίδια η Α. Μέρκελ.

Süddeutsche Zeitung, Bild, dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.