Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ανησυχία για αθρόα είσοδο προσφύγων από τη Συρία μέσω Ελλάδας

Πηγή:Deutsche Welle
Υπό τον φόβο της μαζικής εισόδου προσφύγων από τη Συρία μέσω Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χ.-Π. Φρίντριχ πιέζει την Τουρκία να συμβάλει, ώστε σταματήσει η παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ.
Στην συνέντευξη με την εφημερίδα Rheinische Post ο Γερμανός υπουργός Eσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ υποστηρίζει ότι η ΕΕ προσπαθεί «με όλες τις δυνάμεις να κλείσει τις διόδους» στα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη, επειδή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις της Ελλάδας.
Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συμβάλει όμως και η Άγκυρα βάζοντας την υπογραφή της στο ήδη έτοιμο σύμφωνο επαναπροώθησης των προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αυτό που δεν λέει ο κ. Φρίντριχ σε αυτήν την συνέντευξη είναι ότι η Άγκυρα έχει θέσει ως προϋπόθεση για να συναινέσει διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας για Τούρκους πολίτες. Επ’ αυτού δεν υπάρχει προς στιγμή καμία ένδειξη ότι η ΕΕ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει.

Αφορμή οι πρόσφυγες από τη ΣυρίαΜιλώντας με τη Deutsche Welle, πηγή του γερμανικού υπουργείου Eσωτερικών επιβεβαίωσε ότι άμεση αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Φρίντριχ είναι το αυξανόμενο ρεύμα προσφύγων από τη Συρία και ο φόβος ότι οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν στην Τουρκία αλλά ότι θα επιδιώξουν να έρθουν στην ΕΕ, ως συνήθως μέσω Ελλάδας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε νέα ένταση στη συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, για κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη και όχι την παραμονή τους στις χώρες μέσω των οποίων για πρώτη φορά εισήλθαν στην ΕΕ. Ενώ τα κράτη του Νότου επιδιώκουν ένα νέο κανονισμό, τα κράτη της δυτικής και της βορείου Ευρώπης επιμένουν στη διατήρηση των ρυθμίσεων του Δουβλίνου ΙΙ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.