Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τριγμοί στο Βερολίνο λόγω Ελλάδας

Νέες εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου πυροδότησαν το Σαββατοκύριακο οι δηλώσεις του Α. Ντόμπριντ, Γ.Γ. των Χριστιανοκοινωνιστών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2013.
Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός δέχεται στο μεταξύ πυρά ακόμη και από στελέχη του κόμματός του. «Επαρχιώτικη γκρίνια» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Α. Ντόμπριντ ο πολιτικός της CSU Μαξ Στράουμπινγκερ που τονίζει στη σημερινή Passauer Neue Presse ότι «είναι επίδειξη παραλογισμού να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει πιο γρήγορα με τη δραχμή».
Σκληρή γλώσσα και από τον χριστιανοκοινωνιστή Μάρκους Φέρμπερ που μέσω της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κατηγόρησε τον Ντόμπριντ ότι με τις δηλώσεις του τορπιλίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και βλάπτει τους Γερμανούς φορολογούμενους καθώς έτσι κρατά μακριά από τη χώρα δυνητικούς επενδυτές.

Εκτός ευρώ το 2013
Σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη Bild ο Γ.Γ. της CSU δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. «Βλέπω την Ελλάδα εκτός ευρώ το 2013», εκτίμησε ο Α. Ντόμπριντ. Σε προηγούμενη συνέντευξή του πριν από λίγες μέρες είχε εξηγήσει:
«Καταρχήν (απαιτείται) μια συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ. Κατά δεύτερον ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της οικονομίας. Και τότε μπορεί να υπάρξει, τρίτον, η προοπτική επανένταξης στην ευρωζώνη. Αλλά θα είναι ένας μακρύς δρόμος για την Ελλάδα».
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μόλις λίγες ώρες μετά την κοινή συνέντευξη τύπου Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου η Α. Μέρκελ τόνιζε ότι «δεν γνωρίζει κανέναν στα κόμματα του κυβερνητικού της συνασπισμού» που να διαφωνεί με το στόχο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Γι΄ αυτό και η ίδια αναγκάστηκε να παρέμβει εκ νέου χθες, στο πλαίσιο συνέντευξής της προς την γερμανική κρατική τηλεόραση:
«Βρισκόμαστε σήμερα σε μία αποφασιστική φάση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και γι΄ αυτό πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να ζυγίζουμε τα λόγια μας».

Κριτική και από την αντιπολίτευσηΟ Φιλελεύθερος υπ. Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε, που ήδη το Σάββατο είχε ζητήσει να σταματήσει το «μόμπινγκ» κατά της Ελλάδας, επανέλαβε σε νέα του συνέντευξη στη Rheinische Post ότι «είναι τρελό» να προκαταλαμβάνει κανείς την έκθεση της Τρόικας για την πρόοδο της Αθήνας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Δριμεία κριτική δέχεται την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μέρκελ από την αντιπολίτευση. Ο γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται χαοτικά και χωρίς σχέδιο την ευρωκρίση. Η καγκελάριος, όπως είπε «έχει καλή φήμη, αλλά τη χειρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη».


Πηγή: Deutsche Welle
dpa, Spiegel.de, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.