Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Σέντερ: «Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

Πηγή: Deutsche Welle
Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο 2012 προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.
«Το ευρώ αυτό καθ΄εαυτό είναι σωστό και σημαντικό. Αλλά αν μία χώρα όπως η Ελλάδα αφήνει συνεχώς ανεξόφλητα τα χρέη της, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» τονίζει ο Σέντερ σε δηλώσεις του προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild και εξηγεί: «Σύμφωνα με τη δική μου πρόβλεψη, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάθε νέα βοήθεια, κάθε χαλάρωση των όρων για την παροχή βοήθειας θα ήταν ο λάθος δρόμος. Η Γερμανία δεν μπορεί να πλέον να είναι ο ταμίας για την Ελλάδα».
Οι δηλώσεις του Βαυαρού πολιτικού έγιναν στη διάρκεια ενός άτυπου «ντιμπέϊτ» για την Bild με την αντιπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία εκφράζει διαφορετική άποψη: «Κύριε Σέντερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κάνει τους Γερμανούς να είναι ταμίας για την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, τότε είναι που δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, και αυτό θα στοιχίσει στη Γερμανία ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ».
Σε αυτό το επιχείρημα ο Βαυαρός πολιτικός αντιτείνει τα εξής: «Μακροπρόθεσμα η οικονομική ζημία για τη Γερμανία θα είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Εδώ ισχύει ένας παλιός κανόνας της ορειβασίας: αν κάποιος κρέμεται από το σχοινί σου και πάει να σε παρασύρει στον γκρεμό, τότε πρέπει να κόψεις το σχοινί».
Και ο Μάρκους Σέντερ καταλήγει: «Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται. Άλλωστε και ο Γερμανός που παίρνει στεγαστικό δάνειο δεν μπορεί να πει: δεν έχω άλλα λεφτά, κάντε μου ένα κούρεμα χρέους».

Ιταλία- όπως Ελλάδα;Στον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών τίθεται και το ερώτημα, αν μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα βοηθούσε την Ιταλία και την Ισπανία. Η απάντησή του: «Φυσικά η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αλλά είναι και σημαντικό να δουν η Ιταλία και η Ισπανία τί γίνεται όταν δεν πληρώνει κανείς τα χρέη του».
Βάγκενκνεχτ και Σέντερ διαφωνούν και ως προς το αν οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ώστε να επιμεριστούν δίκαια οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. «Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί, όχι όμως με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά με τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων» υποστηρίζει η κ.Βάγκενκνεχτ, η οποία θεωρεί «σκάνδαλο» το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι πλούσιοι σχεδόν δεν πληρώνουν φόρους.
«Η πάλη των τάξεων δεν λειτουργεί. Οι αυξήσεις φόρων ποτέ δεν έχουν αποδώσει» αντιτείνει από την πλευρά του ο Βαυαρός υπουργός Οικονομίας.

Bild am Sonntag / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.