Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ροχαλίζει το παιδί σας; Κοιμάται με το στόμα ανοιχτό;


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος 
Ροχαλίζει το παιδί σας; Κοιμάται με το στόμα ανοιχτό; Έχει εκκρίσεις που τρέχουν από τη μύτη του; Εμφανίζει συχνές λοιμώξεις του αυτιού; Μια από τις αιτίες αυτών των συμπτωμάτων ενδέχεται να είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), η οποία είναι πολύ συχνή στην ηλικία των 3-5 ετών. Με την πάροδο της ηλικίας τα κρεατάκια βαθμιαία ατροφούν και μετά την εφηβεία κατά κανόνα δεν προκαλούν ενοχλήματα.

Τα κρεατάκια αποτελούνται από τον ίδιο ιστό που αποτελούνται οι λεμφαδένες που βρίσκονται στο λαιμό και σε άλλα μέρη του σώματος. Εντοπίζονται πίσω από τη μύτη και τον ουρανίσκο. Είναι «στρατηγικά» τοποθετημένα στη είσοδο των αεροφόρων οδών στο σημείο εκείνο, απ’ όπου εισέρχονται στον οργανισμό οι διάφορες μολύνσεις. 


Ο ρόλος τους συνίσταται στο να αναγνωρίζουν τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς και να δημιουργούν αντισώματα εναντίον τους, ενεργοποιώντας έτσι την άμυνα του οργανισμού. Θεωρείται ότι η υπερτροφία τους είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ιστού τους σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού. 

Είναι η πιο συχνή αιτία δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής και ροχαλητού στα παιδιά και κύριος προδιαθετικός παράγοντας της ωτίτιδας που υποτροπιάζει. Παρατηρείται συχνά σε άτομα με αλλεργική διάθεση. 

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι ανάλογα με την ηλικία και τη γενική κατάσταση του παιδιού. Ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνο το απόλυτο μέγεθος που έχουν τα κρεατάκια, αλλά κυρίως η σχέση του μεγέθους τους με αυτό της περιοχής που εντοπίζονται, του ρινοφάρυγγα. 

Το βασικότερο σύμπτωμα είναι η απόφραξη της μύτης, με επακόλουθο τον περιορισμό ή και την κατάργηση της αναπνοής από τη μύτη και την αντικατάστασή της με αναπνοή από το στόμα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε δυσχέρεια κατά τη σίτιση, θορυβώδη αναπνοή από τη μύτη, ανησυχία και ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου. 


Η συνεχής αναπνοή από το στόμα οδηγεί στην κακή σύγκλειση της γνάθου και σε ανωμαλίες των δοντιών. Εξαιτίας όλων αυτών, τα παιδιά με υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων παρουσιάζουν χαρακτηριστική εμφάνιση («αδενοειδές προσωπείο»). 


Το πρόσωπό τους είναι συνήθως ωοειδές, με πλατιά μύτη, στενά ρουθούνια, μισάνοιχτο το στόμα, τα δόντια της άνω γνάθου προεξέχουν, το άνω χείλος είναι ανυψωμένο. Τα παιδιά είναι νευρικά και απρόσεχτα και δεν έχουν καλή επίδοση στο σχολείο. 

Πολλές φορές σε μικρά παιδιά, τα οποία συνηθίζουν να αναπνέουν από το στόμα, τα κρεατάκια μολύνονται και φλεγμαίνουν. Παρουσιάζονται πόνος και δυσκολία στην κατάποση, δυσχέρεια αναπνοής από τη μύτη, ρινικές εκκρίσεις, κακή γενική κατάσταση, πόνος στο κεφάλι, πυρετός. 


Ενίοτε αναπτύσσονται λοιμώξεις του αυτιού. Επίσης υπάρχει αυξημένη προδιάθεση σε συχνές φλεγμονές του λάρυγγα, της τραχείας και των βρόγχων. Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, υγιεινή του στόματος και της μύτης, χορήγηση υγρών, ειδικών ρινικών σταγόνων, αντιπυρετικών, αναλγητικών και αντιβιοτικών. 

Η ελάττωση της όρεξης και η κακή γενική κατάσταση, ως αποτέλεσμα των συχνών φλεγμονών, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της φυσιολογικής ανάπτυξης του μικρού παιδιού. 


Όσον αφορά την αντιμετώπιση, η μέτρια διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, όταν δεν συνοδεύεται από συχνές και αξιόλογες φλεγμονές, αντιμετωπίζεται συντηρητικά, μέχρις ότου επέλθει η φυσιολογική ατροφία τους. 


Τα κρεατάκια αφαιρούνται μόνο όταν αυτά προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή λόγω έντονης διογκώσεώς τους ή/και εμφάνιση επανειλημμένων φλεγμονών παρά τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.