Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

To Βερολίνο διαψεύδει το Focus

Πηγή: Deutsche Welle
Ο Σόιμπλε δεν έκανε λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα του Focus.
«Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ διέψευσε δημοσίευμα του περιοδικού FOCUS, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμό να προετοιμάζονται για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Αυτή η περιγραφή συνιστά ανοησία», δήλωσε χθες στο Reuters ο κ. Κάμπετερ, στο περιθώριο του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών στο Κρέφελντ. «Ο Σόιμπλε δεν έκανε λόγο για χρεοκοπία. Υπογράμμισε μάλλον ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων», διευκρίνισε ο γερμανός υφυπουργός.

«Η Γερμανία δεν μπορεί παντού να λέει όχι»Σε συνέντευξη του προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρεται στην υποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και προβαίνει στην εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω ενέργειες στην κατεύθυνση περισσότερης αλληλεγγύης στην ΕΕ.
Στη συνέντευξή του ο κ. Έτινγκερ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση περαιτέρω παραχωρήσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους. «Η Γερμανία δεν μπορεί παντού να λέει Όχι», λέει χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος στο SPIEGEL, διευκρινίζοντας ότι «ασφαλώς και θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε περαιτέρω πράξεις αλληλεγγύης, στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, στην οποία βρίσκεται η ΕΕ».
Η Γερμανία, ως χώρα που απολαμβάνει κατεξοχήν τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς και του κοινού νομίσματος, έχει συμφέρον να παραμείνουν ικανά προς δράση τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης. Με τη σαφή απόρριψη των κοινών ομολόγων η Μέρκελ «διέγραψε στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο τα αναγκαία περιθώρια για άλλες παραχωρήσεις προς τους εταίρους της Ευρωζώνης», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την καγκελάριο, ο Έτινγκερ δεν αποκλείει τα κοινά ομόλογα. Προηγουμένως όμως, θα πρέπει να εξελιχθεί η οικονομική και νομισματική ένωση σε γνήσια πολιτική ένωση. Εν τέλει, πρόκειται για «την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.


Σταμάτης Ασημένιος, Der Spiegel, Reuters
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.