Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«Αφετηρία» για τους κυβερνητικούς εταίρους η επιμήκυνση της προσαρμογής

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης» δήλωσε μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «αφετηρία» για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου είναι η παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε σύσκεψη στην Ιπποκράτους, υπό τον κ. Βενιζέλο, ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με την γραμμή «πρώτα η επιμήκυνση μετά η συζήτηση με τους δανειστές». Αυτή η «αφετηριακή» σημασία της παράτασης του χρόνου προσαρμογής έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με την τακτική που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών που βασίζεται στο «πρώτα υλοποιούμε και σταδιακά διαπραγματευόμαστε».
«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος στήριξης, δηλαδή της δανειακής σύμβασης, τώρα που έχουμε ήδη ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο. Στόχος, λοιπόν, είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και από αυτό ξεκινάμε όλες μας τις επαφές και όλες μας τις συζητήσεις» είπε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε επίμονα για το πότε θα τεθεί το αίτημα για την επιμήκυνση και απάντησε ότι αυτό «έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα». Επίσης, ερωτηθείς για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετείχε σε μέρος της σύσκεψης, είπε ότι «έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.»
Το αίτημα να λαμβάνονται πρώτα οι αποφάσεις για τη δανειακή σύμβαση σε επίπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών και εν συνεχεία αυτές να εκτελούνται από τον υπουργό Οικονομικών ήταν ένα από τα κομβικά που αναμενόταν να θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να δοθεί μάχη ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Κουβέλης: Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνειΝωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων «παραμένει στο ακέραιο, με αυτήν πορευόμαστε». Παράλληλα άφησε αιχμές εναντίον όσων «ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση» ζητώντας να εγκαταλείψουν την τακτική τους γιατί υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας.
Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι οι αιχμές του για όσους «όψιμα ανακάλυψαν την αναδιαπραγμάτευση» δεν αφορούν όσους στηρίζουν την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βολές στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει» τόνισε ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι «θα είναι μια σκληρή, επίμονη και επίπονη διαδικασία». «Ο τόπος πρέπει να ζήσει, η κοινωνία πρέπει να σηκωθεί όρθια και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πορευθεί χωρίς ταλαντεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.
Στις αιχμές του Φώτη Κουβέλη απάντησε μέσω Twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάλυψε όψιμα την αναδιαπραγματευση. Ζητά από την τρικομματική συγκυβέρνηση να τιμήσει και όχι να αθετεί τις δεσμεύσεις της"

Νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδαΕπίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου προανήγγειλε νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας «στην οποία θα εξειδικευτούν οι ενέργειες για να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας».
Ο κ. Κεδίκογλου ρωτήθηκε επίσης για το πότε θα τεθεί επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση, αλλά και εκείνος δεν έδωσε απάντηση. «Ο κοινος στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί» είπε.
«Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό οικονομικών για τα αποτελέσματα του Εurogroup επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρξουν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης.
»Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης. Μετά την ενημέρωση συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει ή να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
»Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο οι ενέργειες αυτές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.