Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Στο πόδι για τα θανατηφόρα κουνούπια! Έκτακτες συσκέψεις για νέα μέτρα

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να λάβουν πιο ισχυρά μέτρα για την προστασία των πολιτών από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Άλλωστε τα δύο κρούσματα του ιού που εμφανίστηκαν στην Αθήνα προκάλεσαν ανησυχία έστω κι αν το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει κι άλλα περιστατικά. Νέα μέτρα λαμβάνονται και στις αιμοδοσίες για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού.
Εν μέσω καύσωνα και διατηρούμενης πολιτικής αβεβαιότητας, ακόμη και τα κουνούπια μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας.
Άλλωστε τα περιστατικά αυξάνονται έστω κι αν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να …συγκρατηθούν τα κουνούπια, είναι ελάχιστα.
Εξάλλου οι ψεκασμοί που έπρεπε να γίνουν από την περιφέρεια δεν έγιναν τότε που έπρεπε και πλέον φαίνεται πως είναι αργά.
Οι συσκέψεις πάντως στο υπουργείο Υγείας για το θέμα, διαδέχονται η μία την άλλη με τους αρμοδίους να επιχειρούν να ελέγξουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Και επειδή ελάχιστα μπορούν στην πράξη να γίνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα καλοκαιρινά έντομα, μοιάζουν τα πιο ενδεδειγμένα.
Μέχρι στιγμής οι ειδικοί προσπαθούν να ελέγξουν μέσω των τμημάτων αιμοδοσίας της μετάδοση του ιού. Γι αυτό και αυτό που συζητείται είναι να ελέγχεται με τα πιο εξελιγμένα τεστ κάθε φιάλη αίματος που θα διατεθεί σε ασθενείς.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καθώς τα υπόλοιπα μέτρα φαντάζουν αναποτελεσματικά.
Πάντως από τις 110.000 μονάδες αίματος που εξετάσθηκαν βρέθηκαν 5 αιμοδότες να είναι θετικοί στον ιό του Δυτικού Νείλου.
Να σημειωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία».
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.