Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, το επίδομα θέρμανσης, ο κοινωνικός τουρισμός και η σύσταση νέου οργανισμού κοινωνικών παροχών

Πάγιο αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ και των φορέων μελών της αποτελεί το οικονομικό μέτρο της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης που εξετάζει τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση. Η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ζητά να φτάσει αυτό το κοινωνικό αγαθό σε κάθε σπίτι στο οποίο ζει άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση χωρίς να υιοθετήσει λογικές εισοδηματικών κριτηρίων στις οποίες αποτελεί κανόνα να μην συνυπολογίζεται το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη αναγκών αναπηρίας.
Την παρούσα χρονική περίοδο τα άτομα με αναπηρία, άνεργοι στην πλειονότητά τους ή χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες συνέπειες από μια οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται για τη διάρκεια και έντασή της. Εάν η ευπαθής ομάδα των ατόμων με αναπηρία δεν υποστηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις, όχι μόνο στην απλή καθημερινότητά τους, αλλά και στο βέλτιστο της υγείας και λειτουργικότητάς τους.
Η Συνομοσπονδία αναμένει τις θετικές ανακοινώσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και την εξαγγελία διακριτών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και απεύχεται οι πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να καταστούν για άλλη μια φορά όμηροι ανίερου οικονομικού πολέμου και επαγγελματικών συμφερόντων.
Ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ούτως ώστε το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη να καλύψει και τα άτομα με αναπηρία οι οποίοι ήταν δικαιούχοι δελτίων τουρισμού από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, που καταργήθηκε, ζητά με επιστολή της η Συνομοσπονδία. Επισημαίνεται ότι η κατάργηση του Ο.Ε.Ε. και η διακοπή των προγραμμάτων του σημαίνει για αυτή την κοινωνική ομάδα αποκλεισμό από τις θερινές διακοπές, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πλειονότητα αυτών είναι άτομα που ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικές τάξεις του πληθυσμού.
Τα άτομα με αναπηρία περιμένουν εναγωνίως τη συνέχιση κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι η χορήγηση δελτίων κοινωνικού τουρισμού, κοινωνικών δελτίων ακρόασης και θεάματος, δανειοδοτικά προγράμματα για την επισκευή του σπιτιού τους με στόχο να καταστεί προσβάσιμο, προγράμματα επιδότησης δανείου χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της στο υπουργείο Εργασίας ζητά τη σύσταση νέου Οργανισμού Κοινωνικών Παροχών για τη συνέχιση κοινωνικών προγραμμάτων των αδίκως και ανεύθυνα καταργούμενων ΟΕΕ και ΟΕΚ.
Η Ε.Σ.ΑμεΑ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει την αντίθεση της στην κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι εφάρμοζαν επί σειρά δεκαετιών σημαντικά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας. Η κατάργηση των συγκεκριμένων Οργανισμών αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό πλήγμα για όλη την ελληνική κοινωνία και κυρίως για εκείνους τους πολίτες που ανήκουν στις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.
Σε εποχές οικονομικής κρίσης αυτές οι πολιτικές σχεδιάζονται με ευθύνης μιας πολιτείας, η οποία σέβεται τους δοκιμαζόμενους πολίτες της. Σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα αναμένει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σεβόμενη το ανθρώπινο και κοινωνικό δίκαιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.