Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Όσα φέρνει... μια βουτιά


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Το καλοκαίρι τα αυτιά μας παρουσιάζουν πολλαπλά προβλήματα, καθώς ταλαιπωρούνται από τη θάλασσα, τα ταξίδια αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε για να μην χαλάσουν τη διάθεση ή ακόμα και τις διακοπές μας;  

Σε όλους μας έχει τύχει μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα να νιώθουμε τα αυτιά μας «βουλωμένα» από το νερό που έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό τους. Συνήθως σε λίγη ώρα το νερό βγαίνει από μόνο του και η ακοή μας επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα. Τι γίνεται όμως αν αυτή η δυσάρεστη αίσθηση του «βουλώματος» επιμένει ή αν παρουσιαστούν και διάφορες άλλες ενοχλήσεις, όπως πόνος ή φαγούρα;

Η φλεγμονή του δέρματος του εξωτερικού αυτιού (του πτερυγίου και του έξω ακουστικού πόρου) ενδέχεται να εμφανίζεται είτε με τη μορφή της εξωτερικής ωτίτιδας, είτε της ωτομύκωσης. Ευνοϊκοί παράγοντες για την εμφάνιση της φλεγμονής είναι η αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία. Τούτο συμβαίνει συχνά κατά τις διακοπές τους θερινούς μήνες με την είσοδο μολυσμένου νερού στον έξω ακουστικό πόρο κατά την κολύμβηση στη θάλασσα ή σε πισίνες. 


Η εξωτερική ωτίτιδα είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι το 10% του πληθυσμού έχει τουλάχιστον μια φορά προσβληθεί από τη νόσο. Εμφανίζεται πόνος που γίνεται πιο έντονος όταν μασάμε, έκκριση δύσοσμου υγρού, αίσθηση «βάρους» στο αυτί και βαρηκοΐα. Πυρετός και κακουχία συνοδεύουν τις βαρύτερες μορφές της νόσου. 


Σε πολλές περιπτώσεις, μερικές μέρες μετά, η ωτίτιδα προσβάλλει και το άλλο αυτί, καθώς το έχουμε ξύσει με το ίδιο αντικείμενο, μεταφέροντας και σε αυτό τα βακτήρια. 

Η συχνή επισκόπηση με επανειλημμένους καθαρισμούς του έξω ακουστικού πόρου αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την ίαση της εξωτερικής ωτίτιδας. Η διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται με παυσίπονα και σταγόνες που περιέχουν αντιβιοτικό. Με την αγωγή αυτή η νόσος θεραπεύεται μέσα σε λίγες ημέρες. 


Άλλη μια συχνή φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου ονομάζεται ωτομύκωση. Οφείλεται σε μύκητες. Για την εκδήλωση της νόσου ενοχοποιούνται η κατάχρηση της τοπικής εφαρμογής ωτικών σταγόνων που περιέχουν αντιβιοτικό. Αρχικά εκδηλώνεται έντονη φαγούρα, αίσθηση «μπουκώματος» στο αυτί, βουητό και συχνά εκροή υγρού ιδιάζουσας οσμής από τον έξω ακουστικό πόρο. Ο ακουστικός πόρος είναι γεμάτος από λευκωπή μάζα σαν βαμβάκι ή χιόνι με μελανές περιοχές. 


Η θεραπεία συνίσταται στον προσεκτικό καθαρισμό και την αφαίρεση της μάζας των μυκήτων από τον έξω ακουστικό πόρο και κατόπιν στην ενστάλαξη τοπικά ειδικών ωτικών σταγόνων. Αντενδείκνυται η χορήγηση αντιβιοτικών, γιατί προκαλούν υποτροπή της νόσου. 

Μερικές συμβουλές, πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν να αποφεύγετε πολλούς παράγοντες, που ενδέχεται να σας ταλαιπωρήσουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών:
-Αν έχετε ευαισθησία, στο κολύμπι πρέπει να χρησιμοποιείτε ωτασπίδες ή να αποφεύγετε τις πολλές βουτιές. 


-Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, στεγνώνετε καλά τα αυτιά σας με μια πετσέτα. 


-Να αποφεύγετε τον τραυματισμό του δέρματος και τον καθαρισμό της εισόδου του πόρου. 


-Όταν χρησιμοποιείτε χημικά καλλυντικά και βαφές μαλλιών, κλείνετε τα αυτιά σας με βαμβάκι. 


-Μεγάλη προσοχή χρειάζεται εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, γιατί η εξωτερική ωτίτιδα σ' αυτήν την περίπτωση ελέγχεται πολύ δύσκολα. 


Να περάσετε καλά τις ξένοιαστες μέρες των διακοπών σας και να μην επιτρέψετε σε κανένα «καλοκαιρινό επισκέπτη» να σας τις χαλάσει. 


Καλό καλοκαίρι!

Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.