Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Από μικρά στα… μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δικό τους προσωπικό προφίλ σε κάποιο δίκτυο διαθέτουν επτά στους δέκα εφήβους μεταξύ 13 και 16 ετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του EU Kids Online, η οποία διενεργείται σε 25 χώρες της Ευρώπης.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δικό του λογαριασμό διαθέτει και το 33% των ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 9 και 13 ετών, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τους όρους χρήσης των περισσότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στην πλειονότητά τους οι έφηβοι στη χώρα μας αποδέχονται άκριτα τα αιτήματα φιλίας μέσω facebook (και άλλων κοινωνικών δικτύων), ακολουθώντας τα βήματα των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους.
Η ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών, τα παιχνίδια και το «σκούντηγμα» είναι από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες των Ελλήνων εφήβων μεταξύ 13 και 16 ετών. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι «ανοιχτό» προφίλ (προσβάσιμο δηλαδή από όλους τους χρήστες χωρίς απαραιτήτως να τους συνδέει «φιλική» σχέση με τον χρήστη) διατηρούν πάρα πολλά από τα παιδιά.
Οι ανήλικοι που επιτρέπουν την πρόσβαση στο προφίλ τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιοποιήσουν σε αυτές προσωπικά στοιχεία, όπως είναι το τηλέφωνο και η διεύθυνσή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

Τι γίνεται στην Ευρώπη Το 26% των παιδιών στην Ευρώπη διατηρεί ανοιχτό προφίλ, το 28% μερικώς ιδιωτικό, ενώ το 43% έχει σελίδα με πρόσβαση μόνο για τους φίλους του. Το δημόσιο προφίλ συναντάται συχνότερα σε παιδιά που δεν γνωρίζουν πώς να αλλάζουν τις προδιαγραφές ασφαλείας, στα αγόρια, στα παιδιά των οποίων οι γονείς απαγορεύουν τη διατήρηση λογαριασμού σε κοινωνικά δίκτυα και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χρήστες και ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να μοιράζονται λίγες και προσεκτικές πληροφορίες μέσω ιστοσελίδων και ιδιαίτερα μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Η κυριότερη συμβουλή των ειδικών προς τους γονείς είναι η επέκταση της σχέσης τους και στο Διαδίκτυο.
Η ηλεκτρονική φιλία με τα παιδιά τους αποτελεί βασικό συστατικό για την ασφάλεια των ανηλίκων που διατηρούν λογαριασμούς καθιστώντας τα πιο προσεκτικά στη συνολική «διαδικτυακή» συμπεριφορά τους.
http://techit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.