Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Επιμένει στην κριτική του για την Ελλάδα ο Φ. Ρέσλερ

Σε νέα του συνέντευξη ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ υπεραμύνεται των διαφιλονικούμενων δηλώσεών του για την Ελλάδα παραπέμποντας σε μαζικές παραλείψεις στη χώρα. Μιλώντας στην Rheinische Post (Ράινισε Ποστ) ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκφράζει την απογοήτευσή του για τις έως τώρα προσπάθειες στην Ελλάδα και προσθέτει: «Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή.
Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν».
Τα προβλήματα της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε γνωστά, και στις χρηματαγορές, λέει ο Φ. Ρέσλερ και συμπληρώνει πως εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια. «Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην ευρωζώνη».
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τονίζει μάλιστα ότι σε κεντρικά πρότζεκτ, όπως στην οικοδόμηση μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην ίδρυση μιας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα, υπάρχει ελάχιστη πρόοδος.

Οξεία κριτική εναντίον του ΡέσλερΟι τοποθετήσεις του Φ. Ρέσλερ στο ζήτημα της ευρωκρίσης έχουν ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων εναντίον του στη Γερμανία. Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η κριτική στο πρόσωπο του αντικαγκελαρίου από τη γερμανική αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «ανευθυνότητα».
Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι επέρριψαν χθες –και με αφορμή την αρνητική αξιολόγηση των προοπτικών της γερμανικής πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody ‘s- στον Φ. Ρέσλερ ότι θέτει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Σνάιντερ δε δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για απόλυση του Ρέσλερ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν ο ορκισμένος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, θέτει τόσο ανεύθυνα σε κίνδυνο τα χρήματα των φόρων, τότε η καγκελάριος θα έπρεπε να τον απολύσει».
Οξεία κριτική δέχθηκε ο Φ Ρέσλερ και από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Γιούγκεν Τριτίν. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt τόνισε ότι οι δηλώσεις Ρέσλερ «ανεβάζουν τα επιτόκια και κοστίζουν στη Γερμανία χρήματα και πιθανόν ακόμη και την πιστοληπτική της ικανότητα».
Οι επικρίσεις εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομίας όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Και ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Κλάους-Πέτερ Φλόσμπαχ δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση σε αυτό το χρονικό σημείο και συνέστησε σε όλους να επιδείξουν περισσότερη υπευθυνότητα.

Συνάντηση Σόιμπλε – ντε ΓκίντοςΗ Ισπανία κάνει σημαντικά βήματα προόδου ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας δεν αντιστοιχεί στα βασικά οικονομικά μεγέθη της, εκτιμούν οι υπ. Οικονομικών Γερμανίας και Ισπανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Λουίς ντε Γκίντος, σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται σήμερα η Ισπανία από τις αγορές «δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας της, ούτε τις δυνατότητες ανάπτυξης, ούτε την ικανότητά της να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της».
Οι δυο υπουργοί τονίζουν παράλληλα την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, κυρίως δε εκείνων που αφορούν στην οικοδόμηση μιας τραπεζικής ένωσης με μία εποπτεύουσα τραπεζική αρχή.

Deutsche Wellertrd, dpa, afpd, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.