Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Εισιτήριο επιστροφής περιμένει το αγροτικό πετρέλαιο

Καθυστερημένη όσο ποτέ άλλοτε και χωρίς εξασφαλισμένο κονδύλι είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Ιουλίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Profi. Οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και η ενδιάμεση υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν προχώρησαν ούτε ένα βήμα μπροστά τη διαδικασία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το αγροτικό πετρέλαιο ήταν πάντα ένα προεκλογικό εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Agrenda, η Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, που θα όριζε τους συντελεστές κατανάλωσης πετρελαίου ανά προϊόν έχει ολοκληρώσει το έργο της και έχει δώσει ένα εύρος τιμών για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Το πρόβλημα είναι ότι, για να οριστικοποιηθούν οι τιμές των συντελεστών και να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας διαβεβαίωσαν ότι μόλις γίνει αυτό, θα μπορέσουν να υπολογιστούν οι συντελεστές και να βγει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η ΚΥΑ για υπογραφή. Τέτοιες μέρες, όμως, η απόφαση είχε δημοσιευτεί από το Εθνικό Τυπογραφείο και χρειάστηκε άλλος ένας μήνας στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να υπολογίσει τα ποσά ανά δικαιούχο αγρότη και στο υπουργείο Οικονομικών για να εκταμιεύσει το αντίστοιχο ποσό κι να το καταθέσει στην ΑΤΕbank.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου τον ίδιο χρόνο –και εν μέσω αδειών των δημοσίων υπαλλήλων– θα χρειαστούν από την ημέρα έκδοσης της ΚΥΑ με τους συντελεστές οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να πληρώσουν και φέτος την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, αγρότες καταγγέλλουν στην Agrenda ότι για άλλη μια χρονιά η συγκεκριμένη Επιτροπή θα παρουσιάσει άδικους συντελεστές, όπως συνέβη πέρυσι με τις δενδρώδεις καλλιέργειες που είχαν μικρότερο συντελεστή κατανάλωσης πετρελαίου σε σχέση με το βαμβάκι.
Αλεξανδρής Πέτρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.