Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Δραγανίδης: "Χωρίς έργο, όραμα και αναπτυξιακή προοπτική η διοίκηση του δήμου Παιονίας"

Στη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας, παρουσιάστηκε ο απολογισμός των πεπραγμένων του 2011 από την δημοτική αρχή με δώδεκα καλογραμμένες ομιλίες που κράτησαν περισσότερο από 2 ώρες, αλλά δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ανυπαρξία έργου, οράματος και αναπτυξιακής προοπτικής της σημερινής διοίκησης του Δήμου.
ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ-ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΗ υποβάθμιση των θεσμών που προέβλεψε ο Καλλικράτης αποτέλεσε την πολιτική της δημοτικής αρχής. Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου συχνά δεν τηρείται ο κανονισμός με τις ατελείωτες παρεμβάσεις του Δημάρχου,την έλλειψη τεκμηριωμένων εισηγήσεων, την προχειρότητα στις αποφάσεις και την προφανή έλλειψη ικανότητας του προέδρου του. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με τις πολύωρες και πολυθεματικές συνεδριάσεις με την κατά βούληση διανομή του χρόνου και με τις αδέξιες παρεμβάσεις του, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση, πυροδοτεί την ένταση και προσβάλει την προσωπικότητα μελών της αντιπολίτευσης
Οι Δημοτικέ Επιτροπές; Διαβούλευσης, Καταπολέμησης της Ανεργίας και της Επιτροπής των Επικεφαλείς Παρατάξεων, ουσιαστικά δεν λειτούργησαν ποτέ, ούτε επιδιώχθηκε η συμμετοχή και η δραστηριοποίηση του δημότη. Ο Συνήγορος του Δημότη αποτέλεσε την αποκορύφωση της έλλειψης πνεύματος συνεργασίας και διαλόγου με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί συνήγορος κοινής αποδοχής και να εκτεθούν οι υποψήφιοι που πρότεινε ο δήμαρχος.
Η ανυπαρξία ενημέρωσης του δημότη για τα προβλήματα του τόπου μας δεν μπόρεσε να καλυφθεί από τις τρεις πολυτελείς εκδόσεις του τριμηνιαίο περιοδικού 'Η ΠΥΛΗ' το οποίο σταμάτησε να εκδίδεται. Ούτε από την λειτουργία της πανάκριβης νέας ιστοσελίδας του δήμου που δεν μπόρεσε να γίνει ο δίαυλος επικοινωνίας του δήμου με τον δημότη..Και οι δύο αυτές προσπάθειες επικοινωνίας, μάλλον εξυπηρέτησαν άλλους σκοπούς.
Η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, σχετικά με την λειτουργία του Ωδείου του Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης,ήταν μια πολυδιαφημιζόμενη ενέργεια με σκοπό τη διαφάνεια,που κράτησε οκτώ μήνες. Αλλά το πόρισμα της,κρύφυηκε από τον Δήμαρχο και κανείς δεν άκουσε τίποτε πια γι αυτήν. Οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού δίμηνης σύμβασης έγιναν με προσωπική απόφαση του Δημάρχου, παρά τις συνεχείς προτάσεις μας για την σύσταση επιτροπής προσλήψεων με εκπροσώπηση της μειοψηφίας ,ώστε να συμμετέχουν δίκαια όλοι οι δημότες.

ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΡΓΩΝΕίναι αλήθεια ότι η σημερινή διοίκηση παρέλαβε σημαντικά ποσά απλήρωτων έργων των προηγουμένων δήμων αποτέλεσμα της ματαίωσης των χρηματοδοτήσεων λόγω έλλειψης πόρων.Ομως παρέλαβε και σημαντικό αριθμό έτοιμων μελετών μεγάλων έργων τα οποία επικαιροποίησε και ορισμένα ενέταξε σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
Όσα έργα έγιναν μέχρι σήμερα, έγιναν όλα με αναθέσεις και την πάγια τακτική πρώτα της κατασκευής και στη συνέχεια της ανάθεσης και επιμέτρησης.
Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί ο τρόπος εκτέλεσης δεκάδων αναθέσεων της αγροτικής οδοποιίας και συναφών έργων (καθαρισμός καναλιών κλπ) Ουσιαστικά η οικονομική διαχείριση γίνεται με την χρήση δεκάδων τιμολογίων προμηθειών και υπηρεσιών μεγάλης συνολικής αξίας μηνιαίως.
Ο τρόπος κατανομής των έργων στα δημοτικά διαμερίσματα δεν έγιναν με ισορροπία και δικαιοσύνη,αναφέροντας επί παραδείγματι το Πολύκαστρο (δημοτική χωματερή και επέκταση νεκροταφείων)και τη Γουμένισσα (Μεταφορά ΚΕΠ) σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου δεν τηρήθηκε η πληθυσμιακή αναλογία . Αυτό φάνηκε από την μη παρουσίαση των ανταποδοτικών λογαριασμών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού- αλλά και ύδρευσης- στον απολογισμό.
Η πολυδιαφημιζόμενη τουριστική αξιοποίηση του Πάικου ,δεν βρήκε εφαρμογή σε κανένα έργο ούτε καν σε μία μελέτη.Εμεινε ως πρόθεση, στο καλογραμμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΣτο οικονομικό δελτίο που μοίρασε η δημοτική αρχή,προκύπτει ότι για το 2011 δεν υπάρχει ουσιαστική απώλεια οικονομικών εσόδων (-2,44%) από το 2010.
Αλλά η μείωση των λειτουργικών δαπανών μειώθηκε στο μισό, πράγμα που δείχνει την επιτυχία του <<Καλλικράτη>> σε αυτό τον τομέα. Αν και θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια περισσότερης μείωσης των λειτουργικών δαπανών κυρίως στις διοικητικές δαπάνες (υπερβολικός αριθμός συνεργατών δημάρχου χωρίς ειδικότητες) Τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία δεν ήταν δυνατόν να ελεχθούν λόγω έλλειψης χρόνου.

ΥΔΡΕΥΣΗΕνώ τα οφέλη από τη συνένωση των Δήμων έγιναν ορατά από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη δεν συνέβη το ίδιο και στη συνενούμενη ΔΕΥΑ Παιονίας. Δεν υπήρξε πολιτική μείωσης των δαπανών λειτουργίας της ενιαίας εταιρείας αποτέλεσμα το νερό να παραμένει πολύ ακριβό στην περιοχή ευθύνης της.Τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι παρά την ενοποίηση των τιμών η ΔΕΥΑΠ λειτούργησε το 2011 με ζημιές 500 χιλ ευρώ. Και στην ουσία έγινε μια ζημιογόνος προβληματική εταιρεία. Αυτό φάνηκε από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας πληρωμής της ΔΕΗ των αντλιοστασίων του Πολυκάστρου ,τον Μάρτιο. Η τακτική να κόβεται το νερό -μερικές φορές απροειδοποίητα - στους καταναλωτές που χρωστάνε, φαίνεται ότι δεν αρκεί για να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της εταιρείας.
Στο υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα υπήρξε ανοργανωσιά στις εισπράξεις των λογαριασμών- με απώλεια οικονομικών πόρων-και ανισόρροπη πολιτικών τιμών παρά τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΠΡΑΣΙΝΟΑπό τα πρώτα έργα της σημερινής διοίκησης είναι η οργάνωση της χωματερής ολόκληρου του Δήμου στο Πευκόδασος και η κατάργηση των άλλων.Ομως μετά από ενάμιση χρόνο ο σκουπιδότοπος έχει παραγεμίσει, παρά την προσεκτική διαχείριση του. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε συμφωνία τα απορρίμματα της Γουμένισσας να μεταφέρονται στον ΧΥΔΑ Γιαννιτσών,εν τούτοις αυτό καταλείφθηκε και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στη συνεργασία αυτή. Πρόσφατα ακούγεται ότι τα Γιαννιτσά δεν θα δεχθούν τα απορρίμματα μας, με κίνδυνο μέχρι τέλους του έτους να μην έχουμε εξασφαλίσει το πού θα διατεθούν. Με την οικονομική κρίση υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα παράνομης υλοτομίας με κίνδυνο για το πράσινο και το δάσος.Καμμία ενέργεια δεν έγινε προς την κατεύθυνση ενημέρωσης και περιφρούρησης. Φέτος η κατάσταση θα επιδεινωθεί και επιβάλλεται να μπουν τουλάχιστον πινακίδες ενημέρωσης και να οργανωθεί -μαζί με τα Δασαρχεία - η προστασία του .

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΕΩΝΑπό την αρχή της προηγούμενης χρονιάς διαπιστώθηκε ότι πολλά κτίρια του Δήμου Παιονίας είχαν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια Τα κτίρια αυτά χρησιμοποιούνται ως σχολεία,πολιτιστικά κέντρα,αναψυκτήρια και ΚΑΠΗ,με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη και η έκδοση άδειας λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντας που χρειάζεται για την λειτουργία τους. Το θέμα φάνηκε με το κλείσιμο - για έξη μήνες - του ΚΑΠΗ Γουμένισσας, πριν από ένα χρόνο , χωρίς να γίνει κατορθωτό να εκδοθεί η σχετική άδεια μέχρι σήμερα. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σχεδόν σε όλα τα δημοτικά αναψυκτήρια, αρκετά από τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια με συνέπεια να μπορούν να κλείσουν με μια απλή καταγγελία,όπως το ΚΑΠΗ Γουμένισσας και το αναψυκτήριο της Νέας Καβάλας,
Η διοίκηση του Δήμου αν και μπορούσε ανέξοδα πολλά από αυτά να τα νομιμοποιήσει με την απλή διαδικασίας που υπήρχε για τα κτίρια που χτίστηκαν προ του 1955, αδιαφόρησε με αποτέλεσμα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο να ισχύσει ο νέος νόμος περί αυθαιρέτων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ΚΑΠΗ Πολυκάστρου ανήκει ακόμα στο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πολυκάστρου, ο οποίος με τον νέο νόμο καταργήθηκε και τα περιουσιακά του στοιχεία μεταφέρθηκαν στον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παιονίας. Είναι αλήθεια ότι ο Καλλικράτης κληρονόμησε πολλά προβλήματα από το παρελθόν. Όμως η νομιμοποίηση δημοτικών κτιρίων και η απόκτηση σημαντικών κοινοχρήστων εκτάσεων, ήταν δύσκολη, σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Τμήμα Πολεοδομίας και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με τοπογράφους και μηχανικούς στην διάθεση του Δήμου και να υπάρχουν δημοτικά κτίρια χωρίς άδεια και να μην δίνεται άμεση λύση στα προβλήματα αυτά που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες.
Ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση του Δημάρχου,των συνεργατών του, των αντιδημάρχων και με τη συνεργασία των Δημοτικών Υπηρεσιών ώστε να οργανωθεί άμεσα το Δημοτικό Περιουσιολόγιο, ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς ανήκει στον δήμο.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΔυστυχώς τον χρόνο που πέρασε έκλεισαν υπηρεσίες στην περιοχή του δήμου μας. Το χειρότερο ήταν το κλείσιμο του ΙΚΑ Πολυκάστρου και Γουμένισσας, που έγιναν χωρίς να αντιδράσει κανείς. Το χειρότερο όμως ήταν ότι οι υπάλληλοι από τα καταστήματα που έκλεισαν δεν ενίσχυσαν το εναπομείναν ΙΚΑ Αξιούπολης ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ευθύνη του ,και να τίθεται θέμα κλεισίματος και αυτού, Μεγάλη απώλεια για το δυναμικό του δήμου μας ήταν επίσης το κλείσιμο του ΟΤΕ, Εθνικής Τράπεζας Γουμένισσας και Εμπορικής Πολυκάστρου. Η ευαισθησία δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης πρόλαβαν ενδεχομένως -με την δραστηριοποίηση του Δήμου -την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γουμένισσας, των Ταχυδρομικών Γραφείων και του Ειρηνοδικείου Πολυκάστρου.

Η δημοτική μας παράταξη θέλοντας να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του νέου δήμου, καταθέτει κάθε φορά προτάεις που είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες . Η κριτική μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση του ειλικρινούς διαλόγου και της συνεργασίας όλων ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας. Ας ελπίσουμε ότι πολλές από τις επισημάνσεις μας θα προβληματίσουν την δημοτική αρχή ώστε να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει πολλά στοιχεί της πολιτικής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.