Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Το απέραντο Σύμπαν

Γράφει ο Κώστας Μπούζας
Τριακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο μέτρησαν πως είναι η ταχύτητα του φωτός. Και την απόσταση που αυτό διανύει σ’ ένα χρόνο, την ονόμασαν έτος φωτός. Κι αυτήν όρισαν σα μέτρο, τις αποστάσεις μες στο Σύμπαν σαν θέλησαν να εκτιμήσουν, αφού είναι τεράστιες.  Έτσι ενώ το φως χρειάζεται μόνο οκτώ λεπτά της ώρας για να φτάσει από τον ήλιο ως τον πλανήτη μας, το άστρο Βέγας εικοσιέξι έτη φωτός από την γη απέχει. Ο Πολυδεύκης, τριανταέξι. Ο Αλντεμπαράν, εξηνταοκτώ. Ο Βασιλίσκος, ογδοντατέσσερα. Ο Μπετελγκέζ, πεντακόσια είκοσι. Ο Πολικός Αστέρας, εφτακόσια. Και όλα αυτά τ’ αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό με γυμνό μάτι, μαζί με δισεκατομμύρια άλλα, αόρατα χωρίς τηλεσκόπιο, ανήκουν στον δικό μας γαλαξία. Το μέγεθός του είναι τέτοιο, που το φως για να τον διασχίσει, απαιτούνται εκατό χιλιάδες χρόνια.

Ασύλληπτο; Κι είναι μονάχα η αρχή, αν το σκεφτείτε ότι ως τον γειτονικό μας γαλαξία, της Ανδρομέδας, για να φτάσει το φως, χρειάζεται δύο εκατομμύρια, διακόσιες χιλιάδες χρόνια. Και για να διασχίσει την τοπική ομάδα των γαλαξιών, κυριολεκτικά την γειτονιά μας, πέντε εκατομμύρια χρόνια. Και το τοπικό υπερσμήνος των γαλαξιών, μια πιο μεγάλη οικογένεια δηλαδή, εκατό εκατομμύρια χρόνια.
Κι όσο κι αν σας φαίνονται ιλιγγιώδεις αυτές οι αποστάσεις, απ’ το σημείο αυτό του Σύμπαντος η άβυσσος αρχίζει. Ας σκεφτούμε ότι οι υπολογισμοί μας δείχνουν, πως ο συνολικός αριθμός των γαλαξιών πρέπει να είναι πάνω από εκατό δισεκατομμύρια. Κανείς δεν ξέρει πόσοι. Κι η μεγαλύτερη απόσταση που μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε με τα τηλεσκόπιά μας, είναι δεκαπέντε δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Κι αν θέλετε ακόμα παραπέρα, κανείς δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια, αν άραγε στο Σύμπαν όρια υπάρχουν, μα ούτε καν κι αν αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι το μοναδικό...
Έχει ειπωθεί ότι ο πιο κατάλληλος για να εκφράσει το άπειρο είναι ο ποιητής.
Και ο Οδυσσέας Ελύτης κλείνει το δέος και τον θαυμασμό του σ΄ένα στίχο:
«Και τα ελέη της νύχτας ερεύνησα όπως ο ασκητής το Θεό του.»

Ιστολόγιο του Κώστα Μπούζα: http://bouzaskostas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.