Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Το τέλος του Aids; Ελπίδες από νέο φάρμακο πρόληψης

Πολύ κοντά στον έλεγχο της ασθένειας που έχει σκοτώσει από τη δεκαετία του ’80 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει τρομοκρατήσει άλλους τόσους, το Aids, φαίνεται ότι βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ελπίδες μάλιστα γεννιούνται πλέον από τη δημιουργία και έγκριση στην Αμερική ενός νέους φαρμάκου που δρα προληπτικά κατά της νόσου.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωστός για την αυστηρότητα του, ενέκρινε την εμπορία του αντιρετροϊκού φαρμάκου Truvada, του πρώτου σκευάσματος για την πρόληψη του AIDS.
Μετά τη σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, το FDA έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του σκευάσματος Truvada της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences "προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV σε υγιή άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν", σημειώνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Είναι εντυπωσιακό ότι το Truvada "μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά" προτού ο χρήστης του να έρθει σε επαφή με τον ιό, όμως "σε συνδυασμό με ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, όπως η χρήση προφυλακτικών και άλλων μέσων", υπογραμμίζεται από το FDA.
Ωστόσο οι ειδικοί του φορέα επισημαίνουν ότι το νέο φάρμακο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές.
Πάντως το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε εγκριθεί από το FDA τον Αύγουστο του 2004 για χρήση σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά σκευάσματα για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών άνω των 12 ετών που ήταν φορείς του ιού.
Όμως μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 έδειξε ότι το Truvada είχε και προληπτική δράση καθώς μείωσε κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης σε ομοφυλόφιλους άνδρες που χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα και προφυλακτικό.
Άλλη κλινική έρευνα έδειξε ότι το Truvada μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 75% σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, από τα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροθετικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.