Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας ενημερώνει σχετικά με την ανάρτηση "Τα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5 (πέντε)!"

Δείτε την ανάρτηση "Τα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5 (πέντε)!"
Οι φθόγγοι-φωνήεντα της νεοελληνικής είναι 5 και δεν αποδίδονται αμφιμονοσήμαντα με ελληνικά γράμματα. Με το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο τα φωνήεντα αυτά γράφονται: [a], [e], [i], [o], [u].
Το ελληνικό αλφάβητο (όπως και τα αλφάβητα άλλων γλωσσών) έχει γράμματα και όχι φθόγγους. Για παράδειγμα ο φθόγγος-φωνήεν [e] αποδίδεται με γράμματα ως: <ε> ή <αι>. Τα γράμματα του αλφαβήτου χωρίζονται σε γράμματα-φωνήεντα και γράμματα-σύμφωνα ανάλογα με τον φθόγγο που αποδίδει το καθένα μόνο του (μεμονωμένα). Έτσι τα γράμματα-φωνήεντα είναι 7 τα: <α> [a], <ε> [e], <η> [i], <ι> [i], <ο> [o], <υ> [i], <ω> [o]. Δηλαδή: 7 γράμματα-φωνήεντα που αποδίδουν όμως 5 φθόγγους-φωνήεντα. Τα γράμματα-σύμφωνα <ξ> και <ψ> από παλιά λέγονται διπλά, γιατί το καθένα αποδίδει δύο φθόγγους [ks] και [ps] αντίστοιχα. Επομένως, σωστά οι φθόγγοι-σύμφωνα δεν τα περιλαμβάνουν.
Σχετικά με αυτά που αναγράφονται στο ηλ-μήνυμα παρακάτω (στο κεφάλαιο που αναφερόμαστε), το "λάθος" ή "παράλειψη" του βιβλίου είναι ότι δεν χωρίζει και τα 24 γράμματα σε γράμματα-φωνήεντα (7) και γράμματα-σύμφωνα (17) όπως γινόταν στις κλασικές γραμματικές. Το βιβλίο ασφαλώς μπορεί να έχει και άλλες ελλείψεις. Αλλά άλλο είναι η επιστημονική κρίση και κριτική και άλλο οι ατεκμηρίωτες συνομωσιολογικές "κορώνες". Τέτοιες σαχλαμάρες λέγονται κάθε τόσο για διάφορα γλωσσικά θέματα και οι γλωσσολόγοι "κλοτσάνε σαν ...μουλάρια" και πάνε "στην απέναντι όχθη" και ζημιωμένη βγαίνει τελικά η ελληνική γλώσσα!
Φιλικά
Κώστας Βαλεοντής

ΥΓ Τώρα μόλις διαπίστωσα και την Ανάρτηση του Συλλόγου ο οποίος φέρεται ότι υπογράφει το κείμενο αυτό και σας την προσθέτω. Άλλος ένας "αστικός μύθος" έχει κιόλας αρχίσει την διαδικτυακή πορεία του!
Παλλήνη : 4 -07 - 2012
Αριθμ. Πρωτ. : 96
Σχετικά με το άρθρο " Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ! " που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας
(ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ)
Σας κάνουμε γνωστό ότι πάγια τακτική του Συλλόγου μας, είναι να αναρτά στο διαδικτυακό του τόπο τα ενυπόγραφα και επώνυμα άρθρα των μελών του, τα οποία στέλνονται στο Σύλλογο για ανάρτηση. Είναι αυτονόητο ότι ο υπογράφων του κάθε άρθρου είναι υπεύθυνος για τα όσα γράφει και σε καμιά περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα άρθρα εκφράζουν τις θέσεις του Συλλόγου.
Το συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ!" στάλθηκε στο Σύλλογο και αναρτήθηκε στη σελίδα του Συλλόγου μας στις 28 Ιούνη 2012 (http://www.syllogosdelmouzos.gr/index.php/2011-12-19-06-58-25/572-1 ).
Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι το άρθρο έχει αναδημοσιευθεί από δεκάδες μπλοκ και ιστοσελίδες αφήνοντας να εννοηθεί ότι το περιεχόμενο του είναι απόφαση ή εκφράζει τις θέσεις του Συλλόγου μας. Μάλιστα κάτω από το κείμενο στο σύνολο των αναρτήσεων έχει προστεθεί το παρακάτω κείμενο:
"Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ (www.syllogosdelmouzos.gr) (τελευταίες αναρτήσεις) , ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ” Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ” ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ , ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ (ΚΥΡΙΑΣ) ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ"
Εδώ θέλουμε να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι :
Δεν υπάρχει καμιά απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ¨Αλέξανδρος Δελμούζος" για το θέμα με το οποίο ασχολείται το άρθρο.
Δεν έχει προκηρυχθεί καμιά ψηφοφορία ή συλλογή υπογραφών από το Σύλλογο.
Δεν υπάρχει καμιά απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου να γίνει αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για να αποσυρθεί το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.